Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про продовження строків дії «податкової амністії» йшлося під час інтерв’ю

опубліковано 03 жовтня 2022 о 10:57

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Криворізький регіон) інформує.

Як скористатися правом на «податкову амністію», редактору газети «Пульс» розповіла заступник начальника Криворізького відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління оподаткування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Алла Талдонова.

Кампанія одноразового добровільного декларування активів громадян, так звана «податкова амністія» почалася 1 вересня 2021 і до 1 вересня 2022 року повинна була закінчиться. Але у зв'язку з воєнним станом, законодавством, термін продовжено до 1 березня 2023 року.

Питання та відповіді під час інтерв’ю:

Алло Анатоліївно, нагадайте будь ласка коротко суть одноразового добровільного декларування.

«Податкова амністія» дозволить громадянам, які ухилялися від сплати податків, відкрити свої справжні доходи, уникнувши при цьому відповідальності. Громадяни України мають право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням майна, з якого не були сплачені податки і збори, до 1 березня 2023 року. При цьому в добровільній декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів. Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом виключно в електронній формі.

Що можна добровільно задекларувати?

Об'єктами одноразового декларування можуть бути:

валюта;

нерухомість, у тому числі об'єкти незавершеного будівництва, які не прийняті в експлуатацію, але майнові права, на які належать декларанту;

рухоме майно (транспортні засоби, предмети мистецтва та антикваріату, дорогоцінні метали, дорогоцінне каміння, ювелірні вироби, пам'ятні банкноти і монети);

частки або паї у майні юридичних осіб, інші корпоративні права, майнові права на об'єкти інтелектуальної власності, цінні папери, права на отримання дивідендів, інші активи громадянина, у тому числі Майно та банківські метали, не розміщені на рахунках.

Яке майно не підлягає добровільному декларуванню?

До декларування не можуть бути допущені активи, придбані в результаті дій, що проходять у судовому провадженні або щодо яких розпочато досудове розслідування.

Таким чином, майно не може бути задекларованим, якщо воно придбане шляхом:

ухилення від сплати податків;

підробки митної, податкової чи іншої фінансової документації;

порушення вимог Податкового Митного або валютного законодавства.

Не можуть бути задекларовані активи, отримані в результаті кримінального злочину. Також не підлягають декларуванню гроші в національній та іноземній валютах, які на дату подання одноразової добровільної декларації перебувають у готівковій формі.

Декларантами не можуть бути особи, які з 1 січня 2010 року були державними чиновниками або народними депутатами.

Які активи можна не декларувати?

Можна не включати до декларації:

квартиру або квартири, загальна площа якої або яких не перевищує в сукупності 120 кв. м, або майнові права на таку квартиру в багатоквартирному житловому будинку незавершеного будівництва, підтверджені відповідними документами;

житловий будинок або житлові будинки( у тому числі-незавершеного будівництва), загальна площа якого або яких сукупно не перевищує 240 кв. м, за умови наявності у такої фізичної особи права власності на земельну ділянку відповідного цільового призначення;

об'єкти нежитлової нерухомості-нежитлові будівлі некомерційного призначення (в тому числі - незавершені будівництвом) загальною площею, що не перевищує 60 кв. м.;

земельні ділянки, сукупний розмір яких по кожній окремій ділянці не перевищує норми безоплатної передачі, визначених ст.121 Земельного кодексу України.

один транспортний засіб особистого некомерційного використання, право власності на який було зареєстровано відповідно до законодавства України. Але це не стосується транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб і більше, легкового автомобіля з робочим об'ємом циліндрів двигуна не менше 3000 куб.см та/або середньоринковою вартістю понад 400 тис. грн., мотоцикла з робочим об'ємом циліндрів двигуна більше 800 куб.см, літака, вертольота, Яхти, Катери.

Також можна не декларувати й інші активи, сумарна вартість яких не перевищує 400 тис.грн.

Громадяни повинні будуть сплатити одноразовий збір 5% щодо активів, розміщених на рахунках українських банків; 9% для розміщених за кордоном 2,5% за вартістю держоблігацій, придбаних в період з 1 січня 2021 року до 20 червня 2022 року.