Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» в м. Кам’янське

опубліковано 12 серпня 2022 о 12:07

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Кам’янський регіон) повідомляє.

Нещодавно під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» на запитання платників податків відповідав начальник Кам’янського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Борис Шишлаков на тему: «Одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб».

До уваги відповіді на запитання, з якими зверталися платники.

Питання 1: Доброго дня! Скажіть, будь ласка, хто може скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням?

Відповідь 1: Доброго дня! Одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть скористатися декларанти – фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) є чи були платниками податків.

Питання 2: Доброго дня! Скажіть, будь ласка, які активи можуть бути об’єктами одноразового (спеціального) добровільного декларування?

Відповідь 2: Доброго дня! Об’єктами декларування можуть бути такі активи як:

-  кошти у національній та іноземній валютах, банківські метали (золото, платина тощо);

-  нерухомість (квартири, житлові будинки, нежитлові приміщення, земельні ділянки);

-  автомобілі;

-  предмети мистецтва, антикваріат, ювелірні вироби;

-  корпоративні та майнові права на об’єкти інтелектуальної власності; 

-  цінні папери;

-  інші активи (дороговартісні годинники, зброя, хутро, тварини рідкісних порід тощо),  які були придбані за рахунок доходів  з яких не було сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори в періоди до 1 січня 2021 року (п. 4 підрозділу 94 розділу ХХ Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями).

Питання 3: Доброго дня! Скажіть, будь ласка, який відсоток збору задекларованих активів необхідно буде сплатити фізичній особі?

Відповідь 3: Вітаю! Фізичній особі із задекларованих активів необхідно буде сплатити збір у розмірі:

-                  9 відсотків щодо валютних цінностей на рахунках в іноземних фінансових установах, а також з інших активів, що знаходяться за кордоном. Як альтернативу платник податків може обрати ставку 11,5 відсотка із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

-                  5 відсотків щодо валютних цінностей на рахунках у банках в Україні, а також інших активів, що знаходяться (зареєстровані) в Україні. Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6 відсотків із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

-                  2,5 відсотки щодо номінальної вартості державних облігацій України, придбаних декларантом у період з 01 вересня 2021 року до 31 серпня 2022 року. Як альтернативу платник податків може обрати ставку 3 відсотки із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

Базою для нарахування збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування є грошова вартість відповідного об’єкта декларування або номінальна вартість грошової вимоги, у тому числі за позиками, наданими третім особам.