Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чи необхідно подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи фізичній особі, яка отримала дохід від продажу одного легкового автомобіля?

опубліковано 23 червня 2022 о 10:35

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Дніпровсько-Новомосковський регіон) пояснює.

Фізичній особі не потрібно подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи у випадку, якщо така особа отримала дохід від продажу протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля або мотоцикла, мопеда.

Такий дохід відповідно до п. 173.2 ст. 173 Податкового кодексу не оподатковується податком на доходи фізичних осіб і військовим збором і у фізичної особи не виникає обов’язку щодо сплати податку.

Разом з тим, дохід від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року другого об’єкта рухомого майна у вигляді легкового автомобіля або мотоцикла чи мопеда, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.

Дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля або мотоцикла та мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за  ставкою 18 відсотків та військовим збором за ставкою 1,5 відсотка.