Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Засідання «круглого столу» в Новомосковській ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області

опубліковано 16 червня 2022 о 10:16

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Дніпровсько-Новомосковський регіон) інформує.

Днями, з метою забезпечення роз’яснювальної кампанії з нагальних питань оподаткування, відбулась зустріч начальника Новомосковської ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – Новомосковська ДПІ), Червонящої Олени, фахівців структурних підрозділів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області з представниками Піщанської територіальної громади.

Червоняща Олена зазначила, що у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України Указами Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», від 17 травня 2022 року № 341/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» на території України з 24 лютого 2022 року введено воєнний стан, а тому спільна співпраця між органами місцевого самоврядування та податковою службою з питань адміністрування та стягнення податкових та інших платежів, на теперішній час, є надзвичайно важливою.

Посадовиця звернула увагу присутніх на необхідність здійснення ефективної комунікації з територіальними громадами (далі – ТГ) та забезпечення надання актуальної та повної інформації про стан баз оподаткування, порядку надання адміністративних та інших послуг, адже саме тісна співпраця Піщанської територіальної громади та Новомосковської ДПІ сприяє покращенню адміністрування місцевих податків і зборів, і як результат збільшення надходжень до місцевих бюджетів.

Крім цього, Червоняща Олена зупинилася ще на таких джерелах наповнення місцевих бюджетів – залучення до декларування громадян, які в 2021 році отримували доходи, які підлягають оподаткування. Посадовиця зазначила, що такі громадяни повинні подати до податкової інспекції податкову декларацію про майновий стан і доходи та сплатити податок на доходи фізичних осіб і військовий збір, при цьому термін подання декларації продовжено на шість місяців після завершення або скасування воєнного стану.

Нагадала також про основні норми Закону України від 15 червня 2021 року № 1539-ІХ щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету. Зокрема зазначив, що збір з добровільного декларування – це одноразовий обов’язковий платіж, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок, визначених Податковим кодексом України та відображається ним в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації, яка подається в електронній формі через Електронний кабінет. Задекларувати неоподатковані активи можна до 1 вересня 2022 року.

Старший державний інспектор відділу комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області, Гнітецька Олена, зазначила, що у житті суспільства інформація відіграє велику роль та акцентувала увагу присутніх на новаціях податкового та іншого законодавства.

Гнітецька Олена, ознайомила присутніх з різноманітними формами інформування суспільства щодо питань податкового законодавства та діяльності ДПС та розповіла про можливості вебпорталу «Державна податкова служба України», субсайту «Головне управління ДПС у Дніпропетровській області», соціальної мережі Фейсбук, які є офіційними джерелами інформації податкових органів. Запропонувала присутнім долучитися до підписників сторінки податкових органів соціальної мережі Фейсбук.

Також відмітила, що у співпраці органів податкової служби з ТГ важливе значення має інформаційна взаємодія. У сучасному суспільстві найбільш ефективним засобом поширення інформації є мережа Інтернет та запропонувала представнику ТГ розміщувати актуальну податкову інформацію на інформаційних ресурсах ТГ.

Черненко Василь, спеціаліст І категорії – інспектор з праці та податків юридичного відділу Піщанської сільської ради, подякував податківцям за спільну співпрацю та проведені заходи, що були направлені на наповнення місцевого бюджету. Крім того, він висловив побажання щодо подальшої взаємодії з метою виявлення потенційних платників плати за землю, які отримали право власності на земельну ділянку на підставі договору купівлі продажу, спадщини,тощо, але не сплачують податки, адже це питання є важливим, бо тільки завдяки нашій спільній роботі зростають податкові надходження, а отже і рівень життя та розвиток інфраструктури нашої громади, особливо під час воєнного часу.