Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Правобережній ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 07 червня 2022 о 09:13

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування: Новокодацький, Чечелівський та Центральний райони міста Дніпра) інформує.                                             

Днями за участі начальника Правобережної державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Віхрова Сергія відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», де обговорювались питання новацій податкового законодавства в умовах воєнного стану.

 

Питання.

Вітаю! Скажіть, будь ласка, хто може скористатись одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням?

Відповідь.

Доброго дня! Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть наступні категорії декларантів:

фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи;

фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

 

Питання.

Доброго дня! Скажіть, будь ласка, чи продовжується під час воєнного стану кампанія декларування доходів громадян, отриманих у 2021 році?

Відповідь.

Доброго дня! Відповідно до п. 69.1 п. 61 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України встановлено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, у випадку відсутності у платника податків можливості, зокрема своєчасно подати декларацію, платники звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим наданням декларації протягом 6-ти місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

 

Питання.

Доброго дня! Скажіть, будь ласка, про роботу РРО та/або ПРРО в умовах воєнного стану?

Відповідь.

Вітаю! Згідно з нормами п. 1 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО (далі – ПРРО) зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

При цьому, використання ПРРО при оптовій та/або роздрібній торгівлі пальним забороняється.

 

Питання.

Доброго дня! Розкажіть, будь ласка, про Закон України № 1914: щодо рентної плати за користування радіочастотним ресурсом?

Відповідь.

Доброго дня! Законом України № 1914-ІХ від 30 листопада 2021 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (далі – Закон № 1914) внесено суттєві зміни до Податкового кодексу України (далі - ПКУ) та інших законів у частині адміністрування і стягнення податків.

Зокрема, з 01 січня 2022 року набули чинності зміни до ПКУ, які стосуються адміністрування рентної плати за користування радіочастотним ресурсом (далі – рентна плата):

1) збільшено ставки рентної плати на 10,5 відсотків, які застосовуються при обчисленні податкових зобов’язань з рентної плати  за результатами господарської діяльності у 2022 році (п. 254.4 ст. 254 ПКУ).

Ставки рентної плати встановлено окремо для кожного виду користування радіочастотним ресурсом України у гривнях до одиниці виміру залежно від діапазону радіочастот та виду радіозв’язку.

2) уточнено умови застосування коригуючих коефіцієнтів, передбачених примітками в абзацах 2-9 пункту 254.4 статті 254 ПКУ, які застосовуються при обчисленні податкових зобов’язань з рентної плати, а саме: до ставок рентної плати, передбачених для виду радіозв’язку «стільниковий радіозв’язок», для ширини смуги радіочастот, отриманої відповідно до ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України, виданої з 01 січня 2022 року на конкурсних або тендерних засадах, не застосовуються коефіцієнти, встановлені пунктом 254.4 статті 254 ПКУ (п.93 розділ XX «Перехідні положення» ПКУ).

Порядок справляння рентної плати регламентується статтею 254 розділу IX ПКУ.

Податкові декларації рентної плати з розрахунками, подаються платниками контролюючим органам до закінчення визначеного розділом II ПКУ граничного строку подання податкових декларацій за податковий (звітний) період, що дорівнює місяцю (протягом 20 календарних днів) за місцем податкової реєстрації, а сплата податкових зобов’язань проводиться до бюджету протягом 10 календарних днів після закінчення граничного строку подання такої податкової декларації.

Форма Податкової декларації рентної плати з розрахунком, затверджена наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 719.

Порядок обчислення та сплати рентної плати у 2022 році не змінився.

 

Питання.

Доброго дня! Розкажіть, будь ласка у кого є можливість стати резидентом Дія Сіті?

Відповідь!

Вітаю! З 01 січня 2022 року набрав чинності Закон України від 14 грудня 2021 року № 1946-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (далі – Закон ).

Законом передбачено запровадження низки заходів щодо стимулювання розвитку ІТ-індустрії, зокрема, спеціального режиму оподаткування резидентів Дія Сіті – ІТ-компаній, що відповідатимуть передбаченим Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» вимогам та будуть включені до спеціального реєстру, ведення якого здійснюватиме Міністерство цифрової трансформації України (далі – Мінцифра).

Наразі, щоб стати резидентом Дія Сіті, платник податку має відповідати усім наступним критеріям:

здійснювати один з видів діяльності (комп’ютерне програмування, консультування з питань інформатизації, діяльність із керування комп’ютерним устаткуванням, видання комп’ютерних ігор та інших програм, надання програмних продуктів у режимі «онлайн», освітня діяльність у галузі ІТ, кібербезпека тощо);

розмір місячної винагороди спеціалістам повинен бути не менше 1 200 євро;

кількість гіг-спеціалістів – не менше 9;

сума кваліфікованого доходу юридичної особи за перші 3 місяці не менше 90 відсотків.

Тож інформацію щодо розміру заробітної плати, середньооблікової кількості працівників та гіг-спеціалістів юридичної особи, суми податкового боргу, даних щодо включення юридичної особи до реєстру неприбуткових підприємств, установ, організацій, Мінцифрі надають контролюючі органи. Ці дані використовуються для визначення відповідності юридичної особи вимогам, передбаченим Законом України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

Безпосередній перехід на застосування спеціального режиму оподаткування резидентів Дія Сіті здійснюється принципом подання заяви.

 

Питання.

Доброго дня! Розкажіть, будь ласка, про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану?

Відповідь!

Доброго дня! Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» встановлено порядок організації трудових відносин в умовах воєнного стану. У період дії воєнного стану норми частини третьої статті 32 Кодексу законів про працю України та інших законів України щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці не застосовуються.