Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новації застосування РРО та програмних РРО під час семінару в Тернівській ДПІ

опубліковано 03 червня 2022 о 09:49

Начальник Тернівської державної податкової інспекції (Тернівська ДПІ) Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ірина Яремчук під час семінару розповіла фізичним особам - підприємцям про застосування касових апаратів та програмних реєстраторів розрахункових операцій у разі проведення готівкових розрахунків за товари чи послуги. Зокрема зазначила, що підприємці – платники єдиного податку другої, третьої та четвертої груп, незалежно від виду діяльності та обсягу доходу, у разі проведення розрахунків за товар готівкою або за допомогою платіжних карток зобов’язані застосовувати РРО або програмних РРО та видавати фіскальні чеки покупцям. За її словами, отримання покупцем фіскального чека є частиною гарантії на придбаний товар. Крім того зазначила, що у місцях торгівлі повинні працювати банківські термінали.

Також Ірина Яремчук розповіла підприємцям, що податковою службою розроблено безкоштовний аналог касових апаратів програмний РРО, який можна завантажити на телефон, планшет чи ноутбук. У разі виникнення будь-яких питань щодо роботи програмних РРО платники можуть звернутися до Центру обслуговування, де податківці нададуть їм фахову допомогу.

Посадовиця прокоментувала, що фізичні особи - підприємці платники єдиного податку, що здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, каміння, а також платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів.

Крім цього, Ірина Яремчук наголосила платникам про Деклараційну кампанію 2022, а також нагадала про кампанію одноразового (спеціального) добровільного декларування. Зокрема зазначила, що громадяни можуть легалізувати свої неоподатковані активи до 1 вересня 2022 року. Для цього необхідно подати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію в електронному вигляді і сплатити збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування від суми задекларованих активів.