Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Деклараційна кампанія громадян 2022 року»

опубліковано 03 червня 2022 о 09:45

Днями у Першотравенській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – Першотравенська ДПІ) відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Деклараційна кампанія громадян 2022 року».

На запитання платників податків відповіла начальниця Першотравенської ДПІ Оксана Ковальова.

Найбільш актуальні запитання, з якими звертались запитувачі.

 

Питання: Які доходи підлягають обов’язковому декларуванню?

Відповідь: Згідно з вимогами Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями обов’язковому декларуванню підлягають:

- доходи, отримані не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення тощо;

- доходи, отримані від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відносяться, зокрема, операції з інвестиційними активами;

- іноземні доходи;

- та інші доходи, передбачені законодавством, зокрема, отримання майна у власність за рішенням суду.

 

Питання: Чи переносяться терміни подання декларації про майновий стан і доходи за 2021 рік у зв’язку з запровадженням воєнного стану на території України?

Відповідь: Так, тимчасово на період до припинення або скасування воєнного стану на території України у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, платники податків звільняються від передбаченої Податковим кодексом України відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

 

Питання: В 2021 році я отримала доходи в іноземній валюті. Як мені розрахувати базу оподаткування податком на доходи фізичних осіб?

Відповідь: Відповідно до вимог податкового законодавства платник податку при визначенні бази оподаткування враховує всі доходи, отримані ним як у грошовій, так і негрошовій формах.

Базою оподаткування податком на доходи фізичних осіб для доходів, які отримані платником податку в іноземній валюті, є ці доходи, що перераховані у гривню за валютним курсом Національного банку України, який діяв на момент нарахування (отримання) таких доходів.