Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» про новації податкового законодавства в умовах воєнного стану в м. Кам’янське

опубліковано 03 червня 2022 о 09:32

Нещодавно під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» на запитання платників податків відповідав начальник Кам’янського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Борис Шишлаков на тему: «Про новації податкового законодавства в умовах воєнного стану».

Запитувачі отримали відповіді на запитання, що надійшли від платників податків:

 

Питання:

Доброго дня! Скажіть, будь ласка, які доходи підлягають обов'язковому декларуванню?

Відповідь:

Вітаю! Згідно з вимогами Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – Податковий кодекс України) обов’язковому декларуванню підлягають:

доходи отримані не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи). До таких доходів відносяться, зокрема, доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам; успадкування чи отримання в дарунок майна не від членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення тощо;

доходи отримані від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відносяться, зокрема, операції з інвестиційними активами;

іноземні доходи;

та інші доходи, передбачені законодавством, зокрема, отримання майна у власність за рішенням суду.

 

Питання:

Вітаю! Скажіть, будь ласка, про строки сплати збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування?

Відповідь:

Доброго дня! Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації. У разі вибору декларантом у межах одноразового (спеціального) добровільного декларування ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування, що передбачає сплату такого платежу трьома рівними частинами, сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється декларантом: першого платежу - протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації; другого платежу - до 1 листопада 2023 року; третього платежу - до 1 листопада 2024 року.

 

Питання:

Доброго дня! Скажіть, будь ласка, про роботу РРО та/або ПРРО в умовах воєнного стану, чи є особливості?

Відповідь:

Вітаю! Згідно з нормами п. 1 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року. № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО (далі – ПРРО) зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

При цьому, використання ПРРО при оптовій та/або роздрібній торгівлі пальним забороняється.

 

Питання:

Доброго дня! Розкажіть, будь ласка, про Закон України № 1914: щодо реєстру керівників платників податків – боржників?

Відповідь:

Доброго дня! Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доповнено новим п.п. 14.1.213 прим.1.

Вищезазначеним підпунктом встановлено, що реєстр керівників платників податків – боржників – це реєстр відомостей про керівників юридичних осіб або постійних представництв нерезидентів, стосовно яких згідно з рішенням суду застосовано тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України у зв’язку з наявністю у таких юридичних осіб або постійних представництв нерезидентів непогашеного податкового боргу у сумі та у строки, визначені ПКУ.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, веде та оприлюднює такий Реєстр у відкритому доступі на своєму офіційному вебпорталі.

Порядок ведення Реєстру керівників платників податків – боржників затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

 

Питання:

Доброго дня! Розкажіть, будь ласка, про роботу резидентів Дія Сіті на час воєнного стану?

Відповідь:

Вітаю! На період дії воєнного стану та до 1 числа календарного місяця, наступного за місяцем припинення чи скасування воєнного стану, резидент Дія Сіті не може втратити свій статус з підстав, передбачених у п.п. 2, 4-6 ч. 1 ст. 9 Закону України від 15 липня 2021 року № 1667-IX «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» (далі - Закон № 1667), а саме:

невідповідність резидента Дія Сіті вимогам, визначеним ст. 5 Закону № 1667, про що уповноважений орган повідомлено шляхом подання резидентом Дія Сіті звіту про відповідність та/або незалежного висновку;

порушення строку подання резидентом Дія Сіті до уповноваженого органу звіту про відповідність та/або незалежного висновку більш як на 20 робочих днів з дня спливу граничного строку, встановленого для подання відповідних документів;

повторне послідовне порушення строків подання резидентом Дія Сіті до уповноваженого органу звіту про відповідність та/або незалежного висновку;

набрання законної сили рішенням суду, яким встановлено обставину невідповідності резидента Дія Сіті вимогам, визначеним статтею 5 цього Закону.

Окрім того, резидентів Дія Сіті до 1 січня календарного року, що настає за роком, наступним за роком припинення чи скасування воєнного стану, звільнили від подання звіту про відповідність та незалежного висновку, як це передбачено у ст. 13 Закону № 1667.

Відповідні зміни внесено постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2022 № 382 «Деякі питання функціонування правового режиму Дія Сіті у зв’язку із введенням воєнного стану в Україні» детальніше за посиланням https://www.kmu.gov.ua/.../deyaki-pitannya...

 

Питання:

Доброго дня! Розкажіть, будь ласка, про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану?

Відповідь:

Доброго дня! Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» встановлено порядок організації трудових відносин в умовах воєнного стану. У період дії воєнного стану норми частини третьої статті 32 Кодексу законів про працю України та інших законів України щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці не застосовуються.