Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про декларування доходів фізичними особами під час «гарячої лінії» у Лівобережній ДПІ

опубліковано 25 травня 2022 о 09:31

Нещодавно заступник начальника Лівобережної державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Вікторія Іртлач під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» відповідала на запитання громадян щодо декларування доходів фізичними особами.

Надаємо відповіді на найактуальніші питання, з якими звертались платники.

 

Питання: Чи продовжується кампанія декларування під час воєнного стану?

Відповідь: Так, кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2021 році, триває. Звертаю увагу, що обов’язковому декларуванню підлягають:

- доходи, з яких при нарахуванні або виплаті податок на доходи фізичних осіб не утримувався;

- доходи від особи, яка не є податковим агентом (в тому числі від здачі в оренду власного рухомого чи нерухомого майна, продажу власного майна, продажу власної сільгосппродукції фізичним особам тощо);

- доходи у вигляді спадку від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунків від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;

- доходи від продажу інвестиційних активів;

- іноземні доходи тощо.

Нагадую, що граничний термін подання податкових декларацій про майновий стан і доходи за 2021 рік – до 2 травня 2022 року. У той же час, в умовах запровадження воєнного стану в Україні подовжено граничні строки для подання податкової звітності платниками податку на шість місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. 

Податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – Декларація) за 2021 рік можна подати в електронній формі, скориставшись електронним сервісом ДПС «Електронний кабінет», який передбачає часткове автоматичне заповнення Декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Для подання Декларації в електронному вигляді, платнику необхідно отримати кваліфікований електронний підпис у Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг Інформаційно-довідкового департаменту ДПС України або в іншого надавача електронних довірчих послуг.

 

Питання: Чи змінилася форма щорічної декларації?

Відповідь: Дійсно, з 1 січня 2022 року діє нова форма податкової декларації про майновий стан і доходи (декларація), яка передбачає об’єднання звітності з податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а також декларування частини прибутку контрольованої іноземної компанії (далі – КІК). За звітний період 2021 рік фізичні особи – платники податку додаток до податкової декларації КІК не заповнюють та не подають.

 

Питання: Якщо я фактично не проживаю за місцем прописки, до якої інспекції потрібно подавати декларацію про доходи?

Відповідь: Платник податків, який відповідно до норм чинного законодавства зобов’язаний (має право) надати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – декларація), але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), а в іншому місці, то він має подати декларацію до органу державної податкової служби за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

 

Питання: Чи має викладач-репетитор, що не є фізичною особою – підприємцем, але постійно надає репетиторські послуги фізичним особам, подати податкову декларацію?

Відповідь: Якщо викладач-репетитор не є фізичною особою – підприємцем, але постійно надає репетиторські послуги фізичним особам, то він зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів.

Податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2021 рік таким викладачам-репетиторам слід було подати до 1 травня 2022 року. У випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, щодо дотримання термінів подання звітності, платники податків звільняються від передбаченої Податковим кодексом України відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.