Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про декларування громадянами доходів, застосування касових апаратів та інші податкові новації під час брифінгу у Лівобережній ДПІ ГУ ДПС

опубліковано 19 травня 2022 о 09:42

Нещодавно заступник начальника Лівобережної державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (Лівобережна ДПІ ГУ ДПС) Вікторія Іртлач провела брифінг щодо застосування касових апаратів, обліку товарних запасів, декларування громадянами доходів за 2021 рік та одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів.

Під час брифінгу податківиця проінформувала, що з 1 січня 2022 року, у разі здійснення розрахункових операцій при продажу товарів, робіт, послуг, фізичним особам – підприємцям – платникам єдиного податку другої – четвертої груп необхідно застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) або програмні РРО. Водночас можуть не застосовувати РРО спрощенці першої групи та платники єдиного податку, котрі здійснюють діяльність на території села, але за умови не перевищення доходу 167 мінімальних заробітних плат, тобто 1 085 500 грн, при цьому обов’язком для них є ведення КОРО та РК. Вона нагадала про Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496.

Також йшлося про кампанію декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2021 року, яка стартувала з початку 2022 року.

Крім того, посадовиця нагадала про одноразове (спеціальне) добровільне декларування, що проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Вікторія Іртлач повідомила про основні положення Закону України від 14 грудня 2021 року № 1946-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» та Закону України від 30 листопада 2021 року № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

На завершення заходу, було висвітлено питання легалізації заробітної плати, правильності заповнення реквізиту «Призначення платежу» при сплаті податкових зобов’язань та роботи антикорупційного сервісу ДПС «Пульс».