Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Правобережній ДПІ відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 17 травня 2022 о 09:02

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Новокодацький, Чечелівський та Центральний райони міста Дніпра) інформує.                                       

Днями за участі начальника Правобережної державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Віхрова Сергія відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», де обговорювались питання новацій податкового законодавства в умовах воєнного стану.

 

Питання. Вітаю! Скажіть, будь ласка, хто може скористатись одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням?

Відповідь. Доброго дня! Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть наступні категорії декларантів:

- фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи;

- фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

 

Питання. Доброго дня! Скажіть, будь ласка, чи продовжується під час воєнного стану кампанія декларування доходів, отриманих у 2021 році?

 

Відповідь. Доброго дня! Відповідно до п. 69.1 п. 61 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України встановлено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, у випадку відсутності у платника податків можливості, зокрема своєчасно подати декларацію, платники звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим наданням декларації протягом 6-ти місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

 

Питання. Доброго дня! Скажіть, будь ласка, про роботу РРО та/або ПРРО в умовах воєнного стану, чи є особливості?

Відповідь. Вітаю! Згідно з нормами п. 1 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО (далі – ПРРО) зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

При цьому, використання ПРРО при оптовій та/або роздрібній торгівлі пальним забороняється.

 

Питання. Доброго дня! Розкажіть, будь ласка, про Закон України № 1914 щодо відповідей на запити контролюючого органу?

Відповідь. Доброго дня! Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» згідно зі змінами, внесеними до п. 73.3 ст. 73 розділу ІІ Податкового кодексу України, платник податків звільняється від обов’язку надання інформації та її документального підтвердження на запит контролюючого органу, якщо такі документи вже надавались цим платником такому контролюючому органу за попередніми запитами цього контролюючого органу.

Такий платник податків має право надати контролюючому органу інформацію про дату та номер листа, якими раніше надавалася зазначена інформація та її документальне підтвердження.

 

Питання. Доброго дня! Розкажіть, будь ласка, про роботу резидентів Дія Сіті на час воєнного стану?

Відповідь. Вітаю! На період дії воєнного стану та до 1 числа календарного місяця, наступного за місяцем припинення чи скасування воєнного стану, резидент Дія Сіті не може втратити свій статус з підстав, передбачених у пунктах 2, 4 – 6 ч. 1 ст. 9 Закону України від 15 липня 2021 року № 1667-IX «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

 

Питання. Доброго дня! Розкажіть, будь ласка, про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану?

Відповідь! Доброго дня! Законом України від 15 березня 2022 року № 2136-IX «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» встановлено порядок організації трудових відносин в умовах воєнного стану. У період дії воєнного стану, зокрема норми частини третьої статті 32 Кодексу законів про працю України та інших законів України щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці не застосовуються.