Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про новації податкового законодавства в умовах воєнного стану під час інтернет - конференції у місті Кам'янське

опубліковано 13 травня 2022 о 10:16

Днями заступником начальника Кам’янського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Яною Татарулею проведено інтернет-конференцію для платників податків про новації податкового законодавства в умовах воєнного стану.

Пропонуємо вашій увазі відповіді на запитання, з якими зверталися платники під час проведення інтернет-конференції.

Питання.

Доброго дня! Скажіть, будь ласка, чи продовжується під час воєнного стану кампанія декларування доходів отриманих у 2021 році?

Відповідь.

Доброго дня! Відповідно до п. 69.1 п. 61 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) встановлено, що тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, у випадку відсутності у платника податків можливості, зокрема своєчасно подати декларацію, платники звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим наданням декларації протягом 6-ти місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Питання.

Вітаю! Скажіть, будь ласка, які терміни проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування?

Відповідь.

Доброго дня! Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 01 вересня 2021 року до 01 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування в порядку, строки і розмірах, встановлених Податковим кодексом України.

 Детальніше з інформаційними матеріалами щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування активів, громадяни можуть ознайомитися в банері «Одноразове добровільне декларування» за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/odnorazove-dobrovilne-deklaruvannya/

Питання.

Вітаю! Розкажіть, будь ласка про роботу РРО та/або ПРРО в умовах воєнного стану, чи є особливості?

Відповідь.

Доброго дня! Згідно з нормами п. 1 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО (далі – ПРРО) зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

 При цьому, використання ПРРО при оптовій та/або роздрібній торгівлі пальним забороняється.

 Питання.

Доброго дня! Поясніть, будь ласка, про Закон України від 30 листопада 2021 року № 1914: податок на майно?

Відповідь.

Доброго дня! Законом України від 30 листопада 2021 року № 1914 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» встановлено, що при нарахуванні податковими органами фізичним особам податкових зобов'язань з податку на майно, податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату відповідного податку, що надсилаються платнику податку, повинні містити відповідні відомості щодо кожного з об'єктів оподаткування (площа об'єкта нерухомості, марка, модель транспортного засобу тощо), ставки та надані фізичним особам пільги зі сплати податку.

 Питання.

 Доброго дня! Розкажіть, будь ласка про роботу резидентів Дія Сіті на час воєнного стану?

 Відповідь.

Доброго дня! На період дії воєнного стану та до 1 числа календарного місяця, наступного за місяцем припинення чи скасування воєнного стану, резидент Дія Сіті не може втратити свій статус з підстав, передбачених у п.п. 2, 4-6 ч. 1 ст. 9 Закону України “Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні” від 15 липня 2021 року №1667-IX (далі - Закон № 1667).

Окрім того, резидентів Дія Сіті до 1 січня календарного року, що настає за роком, наступним за роком припинення чи скасування воєнного стану, звільнили від подання звіту про відповідність та незалежного висновку, як це передбачено у ст. 13 Закону № 1667.

Відповідні зміни внесено постановою Кабінету Міністрів України “Деякі питання функціонування правового режиму Дія Сіті у зв’язку із введенням воєнного стану в Україні” детальніше за посиланням https://www.kmu.gov.ua/.../deyaki-pitannya...

Питання.

Доброго дня! Скажіть, будь ласка, стосовно питання дотримання законодавства щодо виплати заробітної плати, легалізації трудових відносин та зайнятості населення?

Відповідь.

Вітаю! Питання дотримання законодавства щодо виплати заробітної плати, легалізації трудових відносин та зайнятості населення було і залишається одним із основних напрямків діяльності ДПС та місцевих органів виконавчої влади.

Нелегальні трудові відносини та не задекларована заробітна плата призводять до зменшення надходжень до бюджетів, створюють брак коштів для оплати праці лікарів, вчителів, інших працівників бюджетної сфери, фінансування соціальних програм. Роботодавець, який ухиляється від офіційного оформлення працівників, позбавляє їх захисту основних трудових прав, а наймані працівники втрачають страховий стаж, який забезпечує їм отримання заробленої пенсії та інших соціальних виплат.