Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про реєстрацію РРО/ПРРО під час семінару

опубліковано 31 січня 2022 о 09:58

У Лівобережній державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі – Лівобережна ДПІ) відбувся семінар заступника начальника Лівобережної ДПІ Вікторії Іртлач та фахівців податкової інспекції з представниками бізнесу.

Посадовиця ДПІ нагадала, що з 1 січня 2022 року набули чинності зміни до Податкового кодексу України щодо обов’язкового використання касових апаратів. Таким чином уже 1 січня 2022 року у своїй діяльності фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку другої-четвертої груп обов’язково мають використовувати касові апарати – реєстратори розрахункових операцій (РРО) чи програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО). Звільнені від обов’язкового використання касових апаратів підприємці, що здійснюють торгівлю в селах (крім підакцизних товарів). Виключення не застосовуються, якщо: одночасно здійснюється реалізація підакцизної продукції; одночасно здійснюється дистанційна торгівля; сільською радою ухвалене рішення про обов’язкове застосування РРО.

Вікторія Іртлач повідомила і про розміри санкцій за порушення порядку використання касових апаратів. Так, штрафи за розрахунки без касового апарата становитимуть 100% від вартості (за порушення, вчинене вперше); 150% від вартості проданих із порушеннями товарів, робіт, послуг – за кожне наступне вчинене порушення.

Під час семінару підприємців цікавили особливості ведення товарного обліку. Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку затверджений наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2021 № 496. Тож фахівці ДПІ детально розповіли, які категорії підприємців та у яких випадках зобов’язані його вести, а на кого дане нововведення не поширюється.

Окрім того податківці нагадали про початок щорічної кампанії декларування громадянами доходів, отриманих у минулому році, та про одноразове (спеціальне) добровільне декларування, яке триватиме до 01 вересня 2022 року.

Для зручності отримання необхідної інформації платникам було рекомендовано використовувати матеріали банеру «Програмні РРО», що розміщений на вебпорталі ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.