Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» з питань порядку реєстрації та застосування РРО/ПРРО

опубліковано 13 жовтня 2021 о 09:16

В Амур - Нижньодніпровській державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області  проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з питань порядку реєстрації та застосування РРО/ПРРО. На запитання платників відповідав начальник Амур – Нижньодніпровської ДПІ Олександр Портянніков.  

До вашої уваги відповіді на найбільш актуальні питання.

Питання. Який алгоритм реєстрації електронної каси і касирів через Електронний кабінет?

Відповідь. З алгоритмом реєстрації каси і касирів, уповноважених здійснювати операції з касами на відповідному об’єкті, можна ознайомитись в меню «Програмний РРО» у вкладці «Документи Електронний кабінет» розділу «Допомога» інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет» за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua/help/cashregs.html.

Питання. Як платнику подати заяву за формою 1-РРО з позначкою «Перереєстрація» в електронній формі з метою поновлення втраченого реєстраційного посвідчення у разі надходження другої квитанції з повідомленням про помилку «Документ не прийнято, додайте реєстраційне посвідчення»?

Відповідь. Якщо суб’єкт господарювання з метою поновлення втраченого реєстраційного посвідчення подає заяву про реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій за ф. № 1-РРО з позначкою «Перереєстрація» в електронній формі та йому надходить друга квитанція з повідомленням про помилку «Документ не прийнято, додайте реєстраційне посвідчення», то такий суб’єкт повинен подати у встановлений термін до контролюючого органу за місцем реєстрації реєстратора розрахункових операцій зазначену заяву у паперовому вигляді та у полі «Перереєстрація у зв’язку із» вказати «втрата реєстраційного посвідчення».

Питання. Яким чином заповнюється графа «ідентифікатор об’єкта оподаткування» розділу 3 реєстраційної заяви за формою № 1-РРО?

Відповідь: Графа «ідентифікатор об’єкта оподаткування» розділу 3 реєстраційної заяви про реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-РРО заповнюється згідно з даними графи 5 «Ідентифікатор об’єкта оподаткування» Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП, поданого до контролюючого органу відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України. Також данні про ідентифікатор об’єкта оподаткування відображаються в розділі «Облікові дані» електронного кабінету платника.

Питання. Протягом якого терміну СГ повідомляє контролюючий орган про несправність РРО та/або ПРРО, пошкодження засобів контролю та яка передбачена відповідальність у разі не повідомлення?

Відповідь. У разі виявлення несправностей реєстратора розрахункових операцій (далі – РРО), а також пошкодження засобів контролю, суб’єкт господарювання зобов’язаний протягом робочого дня, в якому виявлено несправності чи пошкодження, письмово або засобами телекомунікацій в довільній формі повідомити центр сервісного обслуговування, а також протягом двох робочих днів після дня виявлення несправностей чи пошкодження письмово або засобами телекомунікацій в довільній формі повідомити про це контролюючий орган, у якому такий суб’єкт господарювання зареєстрований платником податків.

У разі виявлення несправностей програмного РРО (далі – ПРРО) або його викрадення чи компрометації особистого ключа суб’єкт господарювання зобов’язаний протягом дня, в якому виявлено несправність, засобами телекомунікацій направити до контролюючого органу, виробника ПРРО та/або центру сервісного обслуговування (за наявності) Повідомлення про виявлення несправностей програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 2-ПРРО.

Нормами Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон) не передбачено відповідальності до суб’єкта господарювання у разі не повідомлення контролюючого органу про виявлення несправностей РРО та/або ПРРО, а також пошкодження засобів контролю.

При цьому, за непроведення розрахункових операцій через РРО та/або ПРРО застосовуються фінансові санкції передбачені до п. 1 ст. 17 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями.