Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Гаряча лінія на тему «Актуальні питання видачі реєстраційного номера облікової картки платника»

опубліковано 17 вересня 2021 о 08:22

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПІ у Дніпропетровській області (території обслуговування: Амур- Нижньодніпровський, Індустріальний та Самарський райони м. Дніпра) повідомляє.

Днями начальником Лівобережної ДПІ Головного управління ДПІ у Дніпропетровській області  Петром Целуйко проведено сеанс телефонного зв’язку „гаряча лінія” на тему: «Актуальні питання видачі реєстраційного номера облікової картки платника».

Надаємо відповіді на декілька із них, які найбільш цікавили платників податків:

Питання: Який алгоритм дій у разі зміни даних, які вносяться до облікової картки ФО – платника податків?

Відповідь: У разі зміни даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи – платника податків (прізвища, місця реєстрації тощо) фізичній особі необхідно подати заяву за ф. № 5ДР (додаток 12 до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків) до податкового органу за місцем реєстрації фізичної особи або до будь-якого податкового органу якщо фізична особа тимчасово перебуває за межами населеного пункту проживання.

Для заповнення Заяви за ф. № 5ДР використовуються дані паспорта та інших документів, які підтверджують зміни таких даних.

Якщо в паспорті відсутня інформація про реєстрацію місця проживання/перебування особи або така інформація внесена до безконтактного електронного носія - необхідно пред’явити документ (довідку) про реєстрацію місця проживання/перебування.

Що стосується термінів внесення змін до облікових даних платника податків та виготовлення реєстраційного номеру облікової картки платника податків, то у разі звернення до податкового органу за місцем проживання строк становить до 3-х робочих днів,а у разі звернення до будь-якого податкового органу – до 5-ти робочих днів.

Картка платника податків, що засвідчує реєстрацію фізичної особи у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків видається за умови пред’явлення податковому органу, до якого подавалась Заява за ф. № 5ДР, паспорта з відміткою про місце реєстрації та, у разі необхідності, документа (довідки) про реєстрацію місця проживання/перебування.

Питання:  Протягом якого часу є дійсним РНОКПП - ФО?

Відповідь: Реєстраційні номери, що надаються фізичним особам (як резидентам, так і нерезидентам) зберігаються за ними протягом усього їх життя та у разі отримання такими особами іншого громадянства чи зміни громадянства не підлягають скасуванню та заміні, за винятком якщо після видачі облікової картки фізичної особи – платника податків встановлені порушення чи неточності при формуванні реєстраційних номерів.

Питання: Яким чином іноземець або представник іноземця може зареєструватись в ДРФО – платників податків та отримати документ, що засвідчує реєстрацію?

Відповідь: З метою реєстрації у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків (далі – Державний реєстр) та/або отримання документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, іноземець та особа без громадянства (його представник) може звернутися до відповідного контролюючого органу, подати облікову картку фізичної особи – платника податків (далі – Облікова картка № 1ДР), пред’являючи при цьому документ, що посвідчує особу, та засвідчений в установленому законодавством порядку його переклад українською мовою.

Представник іноземця чи особи без громадянства додає до Облікової картки № 1ДР документ, що посвідчує особу такого представника, та документ, що посвідчує особу довірителя, або його ксерокопії (з чітким зображенням), а також довіреність, засвідчену в нотаріальному порядку на проведення реєстрації у Державному реєстрі та/або отримання документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі (після пред’явлення повертається) та її копію.