Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в ефірі КП КМР «Міська інформаційна служба»

опубліковано 12 липня 2021 о 08:41

Про особливості справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, днями розповідала журналісту КП КМР «Міська інформаційна служба» заступник начальника Кам’янського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Яна Татаруля.

Вона зазначила, що податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є однією із складових податку на майно та належить до місцевих податків. Особливістю місцевих податків є те, що вони запроваджуються рішеннями сільських, селищних, міських рад та рад об’єднаних територіальних громад.

Згідно з  підпунктом 266.1.1 пункту 266.1 статті 266 Податкового кодексу України платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Окремо обговорила податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки для фізичних осіб.

Платниками такого податку є громадяни, що мають на території України у власності об’єкти нерухомого майна. Нерухоме майно – це будівлі і споруди, які нерозривно зв’язані із землею. Пошкодження цього зв’язку веде до втрати функціоналу нерухомості.

В свою чергу податок на нерухоме майно поділяється на два окремих податка і залежить від властивостей майна: житлове або нежитлове.

Базою оподаткування є загальна площа нерухомого майна, що перебуває у власності громадянина.

Нарахування податку здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси громадянина – власника нерухомості, виходячи з загальної площі кожного з об’єктів нерухомості.

Наприкінці Яна Татаруля наголосила, що сплата  податкового зобов’язання відбувається на підставі податкового повідомлення – рішення, розрахованого контролюючим органом, протягом 60 днів від дня отримання, але не пізніше 27 серпня поточного року та звернула увагу, що за порушення термінів сплати податків платники притягуються до відповідальності у вигляді штрафу.

Сюжет вийшов в ефірі КП КМР «Міська інформаційна служба»  07.07.2021 за адресою https://www.facebook.com/groups/772505459546892 та https://www.youtube.com/watch?v=FxXtzetkdBQ.