Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Інтерв’ю начальника Покровської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області присвячене Дню податківця України

опубліковано 02 липня 2021 о 15:41

Щороку 2 липня своє професійне свято відзначають працівники Державної податкової служби України, які виконують одну з найважливіших і найскладніших державних функцій – наповнюють її скарбницю.

Саме цій темі було присвячене інтерв’ю з начальницею Покровської державної податкової інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Світланою Шевцовою для видання «Покровський край».

Надаємо найцікавіші запитання та відповіді на них.

- Світлано Олексіївно, давайте повернемося в минуле і пригадаємо історію становлення податкової служби нашої держави.

- Держава завжди здійснювала контроль за сплатою податків. Ринкові перетворення наприкінці вісімдесятих років викликали необхідність зміни всієї податкової системи. Розпочалася адаптація податкового законодавства до ринку. Виникла проблема зміни механізму контролю за сплатою податків юридичними та фізичними особами. Тож Постановою Ради Міністрів УРСР від 12 квітня 1990 року було створено держподатінспекції в структурі Міністерства фінансів.

Державні податкові інспекції почали працювати з другого півріччя 1990 року. Першим робочим днем був понеділок, 2 липня. Саме цього дня податківці відзначають професійне свято.

- Якi першочерговi завдання стоять перед вами, фахівцями Державної податкової iнспекцii?

- Податкова інспекція сьогоднi - це стовідсотково сервiсна служба. 3 урахуванням мiciї та стратегiчних цілей дiяльностi Державна податкова служба є повністю сучасною та технологiчною податковою службою, яка надає якiснi і  зручнi послуги платникам, ефективно адмініструє податки, збори та платежi.

Так вiдповiдно Податкового кодексу України з 1 сiчня 2017 року Державнi податкові інспекції:

- здійснюють сервiсне обслуговування платникiв податкiв;

- здійснюють реєстрацію та ведення облiку платників податкiв та платників єдиного внеску, об'єктів оподаткування та об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням;

- формують та ведуть Державний реєстр фiзичних осiб - платникiв податкiв, Єдиний банк даних про платникiв податкiв - юридичних осiб, реєстри, ведення яких покладено законодавством на контролюючі органи;       •

- виконуютъ iншi визначенi законом функцiї сервiсного обслуговувания платників податків.

- Зупинiться, будь ласка, на показниках дiяльностi вашої служби.

- 3 початку року працiвниками Покровської ДПІ було надано вiдвiдувачам 913 адмiнiстративних послуг, розглянуто 155 звернень громадян щодо надання адмiнiстративних послуг. Найбiльше громадян (350) звернулося за отриманням реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв з Державного реєстру фiзичних осiб - платникiв податкiв. Стосовно надання вiдомостей про суми виплачених доходiв та утриманих податкiв звернувся 351 громадянин. Крiм того, видано 64 витяги з реєстру платникiв єдиного податку.

- Нинi для зручності все бiльше послуг рiзних служб можна отримати в електроннiй формi, це стало дуже актуально й у зв'язку з поширенням коронавiрусу та карантинними обмеженнями. Як ви працюєте в цьому напрямку?

- Одна з ключових функцiй податкової служби - зробити процес роботи з платниками податкiв максимально автоматизованим. Ми завжди наголошуємо нашим клієнтам про можливiсть отримання послуг в онлайн-режимi, використовуючи можливості сервiсу "Електронний кабінет" за посиланням https://cabіnet.tax.gov.ua. Безперечно, iнформацiя займає важливе місце у житті сучасноrо суспiльства, тому й використовуємо рiзноманiтнi форми та методи її донесення. Найбiльш ефективним засобом поширення iнформацiї на сьогодні є мережа iнтернет. Офційними джерелами iнфopмaції податкових органiв є, зокрема, вебпортал ДПС України, субсайт «Територiальнi органи ДПС у Днiпропетровськiй областi», сторiнки "Державна податкова служба України" та "ДПС у Днiпропетровськiй області" у соцiальнiй мережі Фейсбук, Telegram-канал.

- Що б хотiли сказати наостанок?

- Користуючись нагодою, вiтаю весь колектив Покровсъкої державної податкової iнспекцiї з професiйним святом. Завдяки вашому професiоналiзму та вдалому пiдходу до кожного з платникiв податкiв труднощi й проблеми вирiшуються позитивно. Щиро бажаю вам всiм здоров'я, добробуту, родинного тепла i лагідних посмішок долi, невичерпної енергії та нових здобуткiв, здiйснення всiх мрiй i сподiвань.