Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Легалізація праці – вимога сьогодення

опубліковано 18 червня 2021 о 10:22

У приміщенні ТРК «Зірка», розташованому в Інгулецькому районі міста Кривого Рогу для випускників закладів вищої, професійно-технічної, загальної середньої освіти проведено інформаційну зустріч на тему «Легалізація праці – вимога сьогодення!».

Захід відбувся за участі начальника управління розвитку підприємництва виконкому Криворізької міської ради Ірини Рижкової, заступника голови Інгулецької районної у місті ради з питань діяльності виконавчих органів ради Ігоря Лисенка, представників інспекції з питань праці та зайнятості департаменту соціальної політики виконкому Криворізької міської ради, Криворізького міськрайонного центру зайнятості, відділу забезпечення наповнення бюджету №4 фінансово-економічного управління ГУ Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області. Від Головного управління ДПС у Дніпропетровській області прийняв участь у зустрічі головний державний ревізор-інспектор відділу перевірок податкових агентів управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Роман Коваленко.

На початку зустрічі було продемонстровано соціальний відеоролик, підготовлений КП «Телерадіокомпанія «Рудана», про потенційні ризики й втрати через неоформлену зайнятість.

Учасники зустрічі проінформували випускників щодо переваг легального працевлаштування. Відсутність цивілізованих трудових відносин позбавляє працівників, працевлаштованих таким чином, наступних важливих речей: гарантованої виплати заробітної плати два рази на місяць; права на щорічну основну відпустку; оплату лікарняного листка; захисту від незаконного звільнення; отримання офіційної вихідної допомоги у разі звільнення за ініціативою роботодавця та ще багатьох прав та соціальних гарантій. Також було наголошено про відповідальність роботодавців за допуск найманих працівників до роботи без належного оформлення.

«Статтею 43 Конституції України гарантовано кожному громадянину право заробляти собі на життя працею та отримувати за це винагороду у вигляді заробітної плати, не нижчої від визначеної законом.На жаль, на сьогоднішній день відносини між роботодавцями та найманими працівниками нерідко не відповідають нормам чинного законодавства. Тому хотілося б звернутися до осіб, які мають намір працевлаштуватися або вже працевлаштовані з рекомендацією не залишатись осторонь від проблеми легалізації своєї праці та відстоювати свої права у роботодавців, вимагати від них легального оформлення на роботу та укладення трудових угод» - звернувся до присутніх Роман Коваленко.

Учасники заходу мали змогу взяти активну участь в обговоренні інформації. Усі присутні отримали брошури, інформаційні повідомлення та пам’ятки.