Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання застосування програмних РРО під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 17 червня 2021 о 10:01

Відділ комунікацій з громадськістю управління інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування Соборного та Шевченківського районів м. Дніпра) інформує.

Днями за участі начальника Соборної ДПІ Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Алли Булави відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Актуальні питання застосування програмних РРО».

Наводимо деякі запитання та відповіді на них.

Питання. Яким чином скасовується помилково проведена сума розрахунків через програмний реєстратор розрахункових операцій (далі – ПРРО)?

Відповідь. Скасування суб’єктом господарювання помилково проведеної суми через програмний реєстратор розрахункових операцій здійснюється шляхом формування розрахункового документу повернення товару (фіскальний касовий чек видачі коштів) або шляхом сторнування попереднього чеку та проведення операції продажу повторно.

Питання. Яким чином через ПРРО провести внесення чи вилучення готівки з місця проведення розрахунків, які не пов’язані із проведенням розрахункових операцій?

Відповідь. Внесення чи вилучення готівки з місця проведення розрахунків, які не пов’язані із проведенням розрахункових операцій, повинні реєструватись через програмний реєстратор розрахункових операцій з використанням операцій «службове внесення» та «службова видача».

Питання. Яка послідовність дій має бути здійснена СГ для реєстрації ПРРО?

Відповідь. Суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати ПРРО, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями.

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316602), що подається у електронній формі за основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків через Електронний кабінет (портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій.

Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО, суб’єкт господарювання повідомляє згідно з Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 01.06.2020 № 261).

Питання. Чи має право СГ, який використовує ПРРО, не отримувати діапазон фіскальних номерів?

Відповідь. Суб’єкт господарювання може не отримувати діапазон фіскальних номерів у разі, якщо ним приймається рішення не використовувати програмний реєстратор розрахункових операцій (далі – ПРРО) під час відсутності зв’язку між ПРРО та фіскальним сервером Державної податкової служби та не проводити розрахункові операції у цей період.

Питання. Яким чином вносяться зміни у дані про ПРРО (крім перереєстрації)?

Відповідь. У разі змін даних про програмний реєстратор розрахункових операцій (далі – ПРРО), що наявні в Реєстрі ПРРО, які не потребують перереєстрації (зміни назви ПРРО тощо) до контролюючого органу подається заява про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за ф. № 1-ПРРО (далі – Заява за ф. № 1-ПРРО) з позначкою у рядку 1 розд. 1 «Дія» «Зміни (крім перереєстрації)».

При цьому Заява за ф. № 1-ПРРО з позначкою «Зміни (крім перереєстрації)» подається суб’єктом господарювання за умови направлення останнього фіскального звітного чека та закриття останньої зміни на такому ПРРО.

Внесення змін до Реєстру ПРРО у дані про ПРРО здійснюється у порядку та строки, встановлені для реєстрації.