Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про податок на нерухоме майно під час інтерв’ю

опубліковано 08 червня 2021 о 13:05

На запитання журналіста газети «Пульс» відповідала начальник Криворізького північного відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Олена Коровко.

Деякі питання з інтерв’ю газеті «Пульс:

Хто повинен платити податок на нерухоме майно?

Податок на нерухомість платять тільки власники житлової нерухомості. Тому, якщо Ви орендуєте квартиру або проживаєте в ній за іншими підставами, податок на нерухомість Вас не торкнеться. Обов’язок лежить винятково на власнику – особі, на яка оформлений правовстановлюючий документ на об'єкт нерухомості.

Які пільги щодо сплати податку на нерухоме майно надаються фізичним особам?

Пільги щодо сплати податку на нерухоме майно у Податковому кодексі передбачаються у вигляді зменшення бази оподаткування об'єктів житлової нерухомості та повного або часткового звільнення від сплати податку. Зокрема, зменшується база оподаткування об'єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичної особи:

ü   для квартири – на 60 квадратних метрів;

ü   для житлового будинку – на 120 квадратних метрів;

ü   для різних типів об'єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/ квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), - 180 квадратних метрів.

Таке зменшення надається один раз за базовий податковий (звітний) період і застосовується до об'єкта житлової нерухомості, у якій фізична особа – платник податку зареєстрована в установленому законом порядку, або за вибором такого платника до будь-якого іншого об'єкта житлової нерухомості, що перебуває в його власності.

Як оподатковуються податком квартири, по яких ще не виплачений кредит — на загальних підставах?

Підставою для сплати податку є внесення до Державного реєстру відомостей про власника. Якщо позичальник не зареєстрований як власник, то й платити він не зобов'язаний. Якщо ж зареєстрований, то відсоток виплати кредиту не має значення – податок сплачується в повному обсязі.

Якщо в людини декілька об'єктів нерухомості, яка процедура вибору платником податків того або іншого об'єкта, що підлягає оподатковуванню? Куди звертатися для цього?

Пільга застосовується до того житлового приміщення, у якім власник зареєстрований (прописаний). Однак на вибір платника податків пільга може бути застосована до іншого об'єкта. Кращий варіант  - максимальне використання наданої пільги. У першу чергу громадянам доцільно звернутися в податкову інспекцію за місцем проживання (реєстрації). Там вони мають можливість провести звірку даних по нерухомості, подати заяву на отримання пільги на вибраний об’єкт.

Які об’єкти нерухомості не підлягають оподаткуванню?

Податковим кодексом України визначено перелік об’єктів, на які цей податок не поширюється: це – будівлі дитячих будинків сімейного типу, гуртожитки, нерухомість, яка належить дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям-інвалідам, які виховуються одинокими матерями (батьками), але не більше одного такого об’єкта на дитину, особам-учасникам АТО та їх чоловікам (дружинам), непридатна для проживання житлова нерухомість, у тому числі у зв’язку з аварійним станом (але має бути відповідне рішення органу місцевого самоврядування).

В яких випадках власник нерухомого майна може звернутися до контролюючих органів для звірки даних?

Фізичні особи – власники нерухомого майна мають право звернутися з письмовою заявою до податкового органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних щодо:

ü   об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку;

ü   розміру загальної площі об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку;

ü   права на користування пільгою із сплати податку;

ü   розміру ставки податку;

ü   нарахованої суми податку.

У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником податку на підставі оригіналів відповідних документів, зокрема документів на право власності, податковий орган за місцем проживання (реєстрації) платника податку проводить перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення - рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

Що робити, якщо фізична особа не отримала повідомлення-рішення про сплату податку, але є власником нежитлової нерухомості?

У такому випадку необхідно звернутися до органів податкової служби за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних, зокрема, щодо об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності платника податку.