Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про кампанію декларування доходів громадян, отриманих у 2020 році під час інтернет-конференції у місті Кам’янське

опубліковано 19 квітня 2021 о 09:42

Днями начальником Кам’янського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Дніпропетровській області Борисом Шишлаковим проведено інтернет-конференцію для платників податків з актуальних питань декларування доходів громадян, отриманих у 2020 році.

Пропонуємо вашій увазі відповіді на запитання, з якими зверталися платники під час проведення інтернет-конференції.

Доброго дня! Скажіть, будь ласка, чи можна подати декларацію, не відвідуючи податкову у період карантину?

Вітаю, так, у період карантину Центри обслуговування платників Головного управління ДПС у Дніпропетровській області працюють зі значними обмеженнями. Ви можете надіслати декларацію про майновий стан і доходи поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення. Таке відправлення необхідно зробити не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації (30 квітня 2021 року).

Але краще подати декларацію в електронній формі, скориставшись Електронним кабінетом. Через електронний сервіс в Електронному кабінеті є можливість сформувати декларацію з вже частково заповненими даними на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг. Для цього необхідно звернутись до будь-якого відокремленого пункту реєстрації користувачів Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС.

Доброго дня! Чи потрібно мені подавати декларацію, якщо я отримав у спадщину будинок від бабусі?

Ні, відповідно до норм Податкового кодексу України об’єкти спадщини, отримані від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, оподатковуються за нульовою ставкою. Бабуся належить до другого ступеню споріднення, тому, подавати декларацію про майновий стан і доходи Вам не потрібно.

Доброго дня! На початку квітня подала декларацію на податкову знижку, коли  мені повернуть належні кошти?

Сума, що має бути повернена платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації.

Доброго дня! У 2020 році я продав легковий автомобіль. Чи потрібно мені подавати декларацію?

Дохід платника податку від продажу рухомого майна протягом звітного року оподатковується за ставкою 5 відсотків.

Але, дохід, отриманий платником від продажу протягом звітного року одного з об’єктів рухомого майна, у вигляді легкового автомобіля не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Дохід, отриманий від продажу протягом звітного року другого об’єкта рухомого майна, у вигляді легкового автомобіля, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5 відсотків.

Крім того, такий дохід оподатковується  військовим збором 1,5 відсотків.

Дохід, отриманий від продажу протягом звітного року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля або іншого транспортного засобу, підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків та військовим збором 1,5 відсотки.

Отже, виходячи з наведеного, якщо продано в 2020 році один легковий автомобіль, то такий дохід не підлягає оподаткуванню. 

Вітаю! У 2020 році я  отримав доходи від здавання житла в оренду. Чи потрібно мені подавати декларацію та де можна отримати консультацію щодо її заповнення?

Так, Вам необхідно до 1 травня поточного року подати декларацію про майновий стан і доходи. Декларація подається до Центру обслуговування платників за місцем податкової адреси за вибором платника:

особисто або уповноваженою на це особою;

надсилається поштою;

засобами електронного зв’язку з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу та електронного цифрового підпису.

В умовах карантину я рекомендую Вам подати декларацію в електронній формі, скориставшись Електронним кабінетом, де є можливість сформувати декларацію з вже частково заповненими даними на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.