Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про податкове законодавство під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 07 квітня 2021 о 09:12

Правобережний відділ організації роботи організаційно-розпорядчого управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.

Днями за участі начальника Правобережного відділу організації роботи організаційно-розпорядчого управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Васецької Ольги відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія», де податківець відповіла на питання стосовно податкового законодавства.

Питання 1: Доброго дня. Поясніть, будь ласка, які особливості складання податкових накладних?

Відповідь 1: Доброго дня. З урахуванням змін, внесених наказом Міністерства фінансів України від 01.03.2021 № 131 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» до Порядку заповнення податкової накладної, що затверджений наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за № 137/28267), податкові накладні за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів складаються з урахуванням таких особливостей:

- операції з постачання окремих сільськогосподарських товарів за вибором платника можуть бути вказані в податковій накладній або одночасно з іншими операціями з постачання, оподаткування яких здійснюється за різними ставками (20 %, 7 % та/або 0 %), або ж в окремій податковій накладній;

- у графі 8 розділу «Б» (таблична частина) податкової накладної, що складається за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів, вказується код ставки «14»;

- у графі 3.1 розділу «Б» (таблична частина) податкової накладної, що складається за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів, вказується не менше шести знаків коду УКТ ЗЕД, якщо здійснюється постачання товарів, що належать до груп кодів УКТ ЗЕД 0104 10, 1204 00, 1206 00, 1212 91;

- у розділі «А» податкової накладної обсяг операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів вказується в рядку VІІІ розділу «А», сума податку вказується в рядку V розділу «А». Загальна сума податку, нарахована за ставками ПДВ 20, 14 та 7 %, вказується в рядку ІІ розділу «А», в рядку І розділу «А» зазначається загальна сума коштів, що підлягають сплаті за операцією.

Оскільки оподаткуванню за ставкою 14 % підлягають операції з постачання окремих сільськогосподарських товарів, які здійснені з 01.03.2021 (відбулася перша подія), податкова накладна із застосуванням ставки податку 14 % не може бути складена раніше вказаної дати.

У разі часткової оплати за товар і подальшого постачання всієї партії товару (оплаченої та неоплаченої частин) слід узяти до уваги наступне.

Якщо до 01.03.2021 платником було отримано попередню оплату за частину окремих сільськогосподарських товарів, що підлягають поставці, і складено відповідну податкову накладну за ставкою 20 %, а поставка всього обсягу товару відбувається після 01.03.2021, то на дату поставки повної партії товару платник податку повинен скласти другу податкову накладну з огляду на різницю між повною вартістю поставленого товару та сумою попередньої оплати, що була сплачена за його частину (оскільки це є першою подією за операцію з постачання товару, який не був оплачений авансом). Така податкова накладна складається із застосуванням ставки податку 14 %.

Застосування перерахованих вище особливостей складання податкової накладної за операціями з постачання окремих сільськогосподарських товарів забезпечено ДПС для складання податкової накладної в електронному вигляді, у тому числі і в Електронному кабінеті.

Питання 2: Доброго дня. Поясніть, будь ласка, чи має програмний РРО переваги перед класичним? Якщо так, то які саме?

Відповідь 2: Доброго дня. Платники податків відповідно до норм Закону України від 20 вересня 2019 року № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» під час розрахунків із споживачами, починаючи з 01 серпня 2020 року, поряд з традиційними реєстраторами розрахункових операцій (РРО) можуть застосовувати програмні РРО (далі – ПРРО).

ПРРО має чимало переваг перед класичними, а саме:       

- вільний вибір для суб’єкта господарювання;

- відсутність посередників (еквайєра, ЦСО);

- відсутність експертизи для комерційних ПРРО;

- пристосовність для будь-якого пристрою, що підтримує операційну систему Windows, Android;

- реєстрація в режимі онлайн в контролюючому органі;

- виключно електронний документообіг; 

- безкоштовність програмного забезпечення (програмне рішення ДПС).

Питання 3: Вітаю. Поясніть, чи звільняється від сплати за себе єдиного внеску фізична особа – підприємець, яка одночасно є найманим працівником?

Відповідь 3: Доброго дня.  Платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) є фізичні особи – підприємці (ФОП), в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, а саме: наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності.

Норми визначені підпунктами 4 та 5 частини 1 ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464).

Законом України від 13 травня 2020 року № 592-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників», внесені зміни до Закону № 2464, зокрема, ст. 4 Закону № 2464 доповнено частиною 6.

Так, згідно з частиною 6 ст. 4 Закону № 2464 особи, зазначені у підпунктах 4 і 5 частини 1 ст. 4 Закону № 2464, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе єдиного внеску за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Під час спілкування з платниками податків Васецька Ольга звернула увагу щодо актуальності офіційних сторінок Державної податкової служби України та Головного управління ДПС у Дніпропетровській області на сторінках соціальних мереж Facebook, Telegram-каналу ДПС України.