Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про новації у сфері застосування РРО для фізичних осіб-підприємців лівого берега

опубліковано 19 березня 2021 о 09:47

Днями фахівцями Лівобережного відділу організації роботи організаційно-розпорядчого управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області проведено промоакцію для фізичних осіб – підприємців, які здійснюють діяльність на території ринків «Калинівський» та «Образцовий» м.Дніпра.

Промоакція присвячена застосуванню фізичними особами – підприємцями (далі – ФОП) реєстраторів розрахункових операцій.

ФОП повідомили про зміни, які були внесені до Податкового кодексу України та інших законів України, Законом України від 01 грудня 2020 року № 1017-IX в частині застосування реєстраторів розрахункових операцій.

Зокрема, посадовці звернули увагу про  відтермінування до 1 січня 2022 року обов’язкового застосування реєстраторів розрахункових операцій та  програмних РРО для фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку ІІ – IV груп та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220  розмірів мінімальної заробітної плати, крім тих, які провадять діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування (складної побутової техніки, реалізації медичних препаратів, виробів та медичних послуг, а також ювелірних виробів).

-  скасування штрафних санкцій за невідповідність готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті РРО, та за відсутність попереднього програмування товарів в РРО (ПРРО).

- скасування механізму компенсації (кешбек) покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих до суб’єктів господарювання штрафних (фінансових) санкцій.

Платникам наголошено, що визначені граничні обсяги доходів, неперевищення яких є однією з умов застосування  СГД спрощеної системи оподаткування, виходячи зі встановлених законом  розмірів мінімальної заробітної плати: для І групи обсяг доходу не повинен перевищувати 167  розмірів  МЗП , ІІ групи –  834 МЗП та для ІІІ групи - 1167 МЗП.

Також, звернули увагу на переваги застосування ПРРО – насамперед, це економія коштів, адже програмне забезпечення, розроблене ДПС України, надається платнику безкоштовно, потрібно просто завантажити його з сайту ДПС України на будь-який зручний гаджет – смартфон, планшет чи комп’ютер, оновлення програмного забезпечення відбувається автоматично.

Посадовець зазначила, що вся довідкова  інформація  щодо запровадження  ПРРО   розміщена на офіційному вебпорталі ДПС у  банері «Програмні РРО» https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/  або необхідно звернутись до центрів обслуговування платників для отримання роз’яснень з питань реєстрації та застосування ПРРО.

Усі присутні отримали відповіді на питання та друковану продукцію про новації у сфері застосування РРО.