Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Стосовно податкового боргу під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія»

опубліковано 28 січня 2021 о 09:00

Днями начальник Правобережного відділу по роботі з податковим боргом управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Холявченко Валерій прийняв участь у сеансі телефонного зв'язку «гаряча лінія», де відповів на питання стосовно списання, відстрочення податкового боргу, а також можливості сплати лише основного платежу податкового боргу.                                                               

Питання 1: Доброго дня. Підкажіть, будь ласка, які умови списання санкцій та пені?      

Відповідь 1: Доброго дня.  Штрафні санкції та пеня можуть бути списаними, якщо:

- основна частина податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням) погашена платником податків грошовими коштами;

- погашення проведено протягом шести місяців з дня набрання чинності Закону України від від 04 грудня 2020 року № 1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», (тобто з грудня 2020 року до червня 2021 року включно);

- за умови, що платник податків забезпечує своєчасну і у повному обсязі сплату поточних податкових зобов'язань із загальнодержавних та місцевих податків.                                                                                                                                 

Питання 2: Вітаю. Скажіть, будь ласка, чи може податковий орган відмовити у списанні сум недоїмки, штрафних санкцій і пені з єдиного внеску?       

Відповідь 2: Доброго дня. Податковим органом може бути прийнято рішення про відмову списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені, за умови якщо за результатами перевірки буде встановлено, що:

1) платник податків отримав дохід (прибуток) від здійснення підприємницької та/або незалежної професійної діяльності протягом періоду з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року;         

2) суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником (особою) або стягнуті у порядку, передбаченому Законом № 2464.

У разі якщо суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були частково самостійно сплачені платником (особою) та/або стягнуті у порядку, передбаченому Законом № 2464, податковий орган приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, що залишилася несплаченою. 

Питання 3: Доброго дня. Чи має право платник на відстрочення податкового боргу?

Відповідь 3:Доброго дня. Податковий борг платників податків – фізичних осіб, у тому числі самозайнятих осіб, який у загальній сумі не перевищує 6 800 гривень, може бути врегульований. Сума податкового боргу (у тому числі штрафні санкції, пеня та проценти за користування розстроченням/відстроченням), що обліковувалася за такими платниками податків станом на 01 грудня 2020 року і залишилась непогашеною станом на дату надання відстрочення, може бути відстрочена до 29 грудня 2021 року. Відстрочення здійснюється контролюючим органом за місцем обліку платника податків – фізичної особи за його заявою. Відстрочення надається без нарахування процентів за користування таким відстроченням.

У разі погашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу не пізніше визначеного цим пунктом строку штрафні санкції і пеня, передбачені цим Кодексом, на такі сплачені відстрочені суми не застосовуються та не нараховуються, а застосовані (нараховані) коригуються до нульових показників.

У разі непогашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу до настання визначеного п. 12 підрозділ 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) строку, а також у разі її погашення після 29 грудня 2021 року, штрафні санкції і пеня на відстрочені суми, що залишаться непогашеними, нараховуються у загальному порядку згідно з вимогами ПКУ.                                               

Питання 4: Вітаю. Яка передбачена відповідальність, якщо суб’єкт господарювання своєчасно не сплачує розстрочені суми податкового боргу?                 

Відповідь 4: Доброго дня. У разі якщо платник податків порушує умови погашення розстроченого грошового зобов’язання чи податкового боргу або відстроченого грошового зобов’язання чи податкового боргу, то договори про розстрочення можуть бути достроково розірвані з ініціативи контролюючого органу. З дня, наступного за днем розірвання договору, на розстрочені суми, що залишились не сплаченими, нараховуються пеня та штраф у розмірах, передбачених Податковим кодексом України.

Також податківець закликав приєднатися до сторінок податкової служби соціальних мереж Facebook, Youtube та Telegram-канал для можливості своєчасно отримувати актуальну інформацію стосовно податкового законодавства.