Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як оподаткуються іноземні доходи

опубліковано 20 листопада 2020 о 10:48

Криворізький південний відділ організації роботи ГУ ДПС у Дніпропетровській області повідомляє, що норми Податкового кодексу України (далі – ПКУ) регламентують, що фізична особа – резидент України, який отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи, є платником податку на доходи фізичних осіб.

Відповідно до норм ПКУ резидентом є особа, яка має постійне місце проживання в Україні. Проте якщо особа проживає на постійній основі в іншій країні, то вона буде резидентом, якщо матиме більш тісні особисті чи економічні зв'язки в Україні. Навіть якщо особа не може визначити «тісноту» своїх зав'язків у кількох державах, вона все ж таки буде резидентом України, якщо перебуває в Україні не менше ніж 183 дні протягом періоду або періодів податкового року. При цьому, якщо неможливо визначити резидентський статус фізичної особи, використовуючи положення п.п. «в» п.п. 14.1.213 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, фізична особа вважається резидентом, якщо вона є громадянином України.

Згідно положень п. 13.3 ст. 3 ПКУ доходи, отримані фізичною особою – резидентом з джерел походження за межами України, включаються до складу загального річного оподаткованого доходу, крім доходів, що не підлягають оподаткуванню в Україні відповідно до положень ПКУ чи міжнародного договору, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Дохід, отриманий з джерел за межами України – це будь-який дохід, отриманий резидентом, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, включаючи проценти, дивіденди, роялті та будь-які інші види пасивних доходів, спадщину, подарунки, виграші, призи, доходи від виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими та трудовими договорами, від надання резидентам в оренду (користування) майна, розташованого за межами України, включаючи рухомий склад транспорту, приписаного до розташованих за межами України портів, доходи від продажу майна, розташованого за межами України, дохід від відчуження інвестиційних активів, у тому числі корпоративних прав, цінних паперів тощо; інші доходи від будь-яких видів діяльності за межами митної території України або територій, непідконтрольних контролюючим органам.

Платники податку, які отримували іноземні доходи, відповідно до п.п.170.11.1 п.170.11 ст.170 ПКУ, зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи.

Іноземні доходи оподатковуються за ставкою 18 відсотків. Крім того, підлягає сплаті військовий збір. Ставка збору становить 1,5 відс. від об’єкта оподаткування.

У разі якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, платник ПДФО може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.