Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про адміністрування та сплату земельного податку йшлося у програмі «Точка зору» КП ТРК «Міська інформаційна служба»

опубліковано 15 вересня 2020 о 16:18

Днями головний державний ревізор-інспектор Кам’янського відділу податків і зборів з юридичних та фізичних осіб, економічного аналізу  управління податкового адміністрування Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Яна Татаруля взяла участь у програмі «Точка зору» КП ТРК «Міська інформаційна служба», на якій відповідала на питання ведучої програми Анастасії Васильєвої. На програмі йшлося про адміністрування та сплату земельного податку.

Земельний податок, що це?

Статтею 206 Земельного кодексу України визначено, що використання землі в Україні є платним. Чинне законодавство України передбачає дві форми розрахунків за користування земельною ділянкою: земельний податок та орендна плата. Земельний податок підлягає сплаті власником земельної ділянки або постійним користувачем. Орендна плата встановлюється для орендарів землі на підставі відповідного договору.

Земельний податок – це обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та  земельних часток (паїв), а  також постійних землекористувачів.

Орендна плата – це обов’язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Хто є платниками земельного податку?

Платниками земельного податку та орендної плати є фізичні та юридичні особи, що мають у власності або користуванні земельні ділянки державної або комунальної власності.

Який існує порядок обчислення та сплати земельного податку?

Фізичні особи – підприємці самостійно обчислюють суму земельного податку станом на 1 січня поточного року та не пізніше 20 лютого поточного року подають податкову декларацію встановленого зразка. У декларації річна сума податку розбивається на 12 рівних частин та сплачується платником не пізніше 30 числа місяця, наступного за звітним.

Нарахування сум земельного податку фізичним особам – громадянам проводиться контролюючим органом шляхом формування та направлення на податкову адресу платника податкового повідомлення-рішення з річною сумою податку. Податкове повідомлення-рішення, зазвичай, направляється платнику податків до 1 липня поточного року, сплата всієї суми податку відбувається протягом 60 денного терміну від дати отримання податкового повідомлення- рішення.

Чи існують пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб?

Так, від сплати земельного податку звільняються:

особи з інвалідністю І і ІІ групи;

фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;

пенсіонери (за віком);

ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;

фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

При цьому пільга оформлюється за заявою платника податків.

Також, від сплати податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.

На які земельні ділянки поширюється пільга?  

Пільга щодо сплати податку для фізичних осіб – громадян поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:

для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;

для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;

для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

для ведення садівництва – не більш ніж 0,12 гектара.

Як застосовується пільга у разі якщо фізична особа – громадянин має у власності декілька земельних ділянок?

Якщо громадянин має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм, йому необхідно було до 1 травня поточного року подати заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги.

Що робити громадянину у разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними платника податків?  

У разі виявлення розбіжностей такому платнику необхідно звернутись до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки з оригіналами відповідних документів, зокрема документів на право власності, користування пільгою для проведення звірки даних щодо:

розміру площі земельної ділянки, що перебуває у власності та/або користуванні платника податку;

права на користування пільгою із сплати податку;

розміру ставки податку;

нарахованої суми податку.

Контролюючий орган за місцем знаходження земельної ділянки проводить протягом десяти робочих днів перерахунок суми податку і надсилає (вручає) йому нове податкове повідомлення-рішення. Попереднє податкове повідомлення-рішення вважається скасованим (відкликаним).

 Чи застосовується пільга по сплаті земельного податку у разі, якщо фізична особа підприємець – платник єдиного податку надає майно, що знаходиться на власній земельній ділянці або земельну ділянку в орендне користування.

Платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої – третьої груп для провадження господарської діяльності, крім об’єктів що передані в орендне користування.

 Яка існує відповідальність за несвоєчасну сплату земельного податку?

Так, відповідальність існує у вигляді нарахування пені та штрафної санкції. Пеня розраховується за формулою відповідно до Податкового кодексу України, штрафна санкція залежить від терміну затримки сплати податкового зобов’язання – до 30 календарних днів – 10 відсотків від суми недоплати, більше 30 календарних днів – 20 відсотків від сумм недоплати.

 Крім того, Яна Татаруля зупинилася на змінах, які відбулися в адмініструванні земельного податку у 2020 році у зв’язку з прийняттям Закону України № 466-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві»