Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

344 громадян Правобережного управління скористалися правом на податкову знижку

опубліковано 10 серпня 2020 о 11:22

Як повідомили в Правобережному управлінні ГУ ДПС у Дніпропетровській області, громадяни Новокодацького, Центрального та Чечелівського районів м.Дніпра, впродовж  І півріччя 2020 року правом на податкову знижку скористались 344 громадян. Загальна сума податку на доходи фізичних осіб, яка підлягає поверненню складає 972 900 гривень.

Із загальної кількості, переважна більшість – 190 громадян, які задекларували понесені витрати на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної, середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти. Сума податку, що підлягає поверненню складає 502 700 гривень.

Крім того, 124 громадян задекларували фактично здійснені протягом звітного (податкового) року витрати на сплату пенсійних внесків за пенсійним контрактом з недержавним пенсійним фондом. Сума податку, що підлягає поверненню складає близько 308 тис гривень.

Також, 30 громадян скористалися правом на податкову знижку щодо частини суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом. Сума податку, що підлягає поверненню складає 162 200 гривень.

Податківці нагадують про витрати, за якими фізична особа має право на отримання податкової знижки за 2019 рік:

частина суми процентів, сплачених за користування іпотечним кредитом;

пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям;

сума коштів, сплачених на користь закладів освіти для компенсації вартості навчання;

страхові платежі (внески, премії) за договорами довгострокового страхування життя та пенсійні внески в рамках недержавного пенсійного забезпечення;

суми витрат на оплату допоміжних репродуктивних технологій;

суми витрат на оплату державних послуг, пов'язаних з усиновленням дитини, включаючи сплату державного мита;

суми коштів, сплачених у зв'язку з переобладнанням транспортного засобу;

суми витрат на сплату видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним;

суму коштів у вигляді орендної плати за договором оренди житла (квартири, будинку), оформленим відповідно до вимог чинного законодавства, фактично сплачених платником податку, який має статус внутрішньо переміщеної особи.

Для отримання податкової знижки за результатами 2019 року необхідно до 31 грудня 2020 року подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за місцем реєстрації в один із наведених способів:

- особисто або уповноваженою на це особою;

- засобами електронного зв'язку в електронній формі;

- або надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

«Якщо платник податку до кінця року, наступного за звітним, не скористається правом на нарахування податкової знижки, таке право на наступний податковий рік не переноситься. Податок підлягає поверненню протягом 60 календарних днів з дня подання податкової декларації про майновий стан і доходи. Також потрібно звернути увагу: у зв’язку з продовженням карантину в Україні з метою запобігання поширення вірусу COVID-19 закликаємо платників користуватися електронними сервісами від Державної податкової служби», - зауважила заступник начальника – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Правобережного управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області, Інна Тихоненко.