Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зустріч з платниками податків у форматі он-лайн

опубліковано 06 серпня 2020 о 14:10

У  Криворізькому  південному  управлінні Головного управління ДПС у Дніпропетровській області днями проведена зустріч у форматі дистанційних комунікацій (режим он-лайн) з платниками ПДВ з питань зупинення податкових накладних, деяких особливостей заповнення Таблиці даних платника  податку на додану вартість.

У зустрічі прийняли участь заступник начальника управління – начальник відділу пресслужби управління комунікацій ГУ ДПС у Дніпропетровській області Любов Комліченко, начальник відділу досудового врегулювання спорів управління правового забезпечення ГУ ДПС у Дніпропетровській області Сергій Кабак, начальник Криворізького південного управління  ГУ ДПС У Дніпропетровській області  Вячеслав Лідер, заступник начальника управління – начальник відділу податків  і зборів з юридичних осіб Алла Талдонова,  заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Євгеній Кретов,  заступник начальника відділу податків і зборів з юридичних осіб Марина Бабій, начальник відділу податкового моніторингу Інеса Піддубняк, завідувач сектору організаційного забезпечення Прохіна Тамара, платники податків.

В ході виступу Алла Талдонова звернула увагу платників податків на окремі важливі положення Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування (далі – ПН/РК) в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН), затвердженому Постановою № 1165 та  ознайомила з головними причинами зупинення податкових накладних.

Вона акцентувала увагу на те, що Критерії ризиковості платника податку на додану вартість визначені у додатку 1 до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затвердженому Постановою № 1165 (далі – Порядок № 1165), а Критерії ризиковості здійснення операцій – у додатку 3 до Порядку № 1165.

У разі коли за результатами автоматизованого моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків платник ПДВ, яким складено ПН/РК, відповідає хоча б одному критерію ризиковості платника податку, реєстрація таких ПН/РК зупиняється. У разі зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН контролюючий орган протягом операційного дня надсилає в електронній формі в автоматичному режимі платнику ПДВ квитанцію про зупинення реєстрації ПН/РК, яка є підтвердженням зупинення такої реєстрації.

Також, Алла Талдова акцентувала увагу на те, що реєстрація ПН здійснюється без перешкод, у разі, якщо ПН відповідають ознакам безумовної реєстрації. Такі ознаки викладені у підпунктах 1), 2), 3) та 4) п. 3 Порядку № 1165, якою  також затверджено Порядок розгляду скарги щодо рішення про відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, який визначає механізм розгляду скарги щодо рішення комісії регіонального рівня про відмову в реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – Порядок розгляду скарги)  що  надасть платникам податків можливість адміністративного оскарження всіх рішень про відмову реєстрації податкової накладної, та сприятиме прискоренню врегулювання досудових спорів.

Про алгоритм дій платника ПДВ у разі отримання ним квитанції про блокування ПН/РК доповіла  Марина  Бабій. Вона зазначила, що  у цій квитанції обов’язково зазначаються: критерій (критерії) ризиковості платника ПДВ та/або ризиковості здійснення операцій, на підставі якого (яких) зупинено реєстрацію ПН/РК в ЄРПН; пропозиція стосовно надання платником ПДВ пояснень та копій документів, необхідних для розгляду питання прийняття контролюючим органом рішення про реєстрацію ПН/РК в ЄРПН або відмову у такій реєстрації. Платник ПДВ отримує інформацію щодо ПН/РК, реєстрація яких зупинена, через електронний кабінет.

Інесса Піддубняк підкреслила, що Таблиця даних платника податку на додану вартість подається для того, щоб уникнути блокувань реєстрації ПН/РК, які платник реєструватиме на проаноносовані у Таблиці коди товарів/послуг. Таблицю можуть подати всі платники. Таблицю подають виключно в електронному вигляді засобами електронного зв’язку Єдине, що змінилося, так це адресна форма Таблиці. Вона акцентувала увагу , що умови, викладені у п.п. 3) п. 3 Порядку № 1165 для безумовної реєстрації ПН/РК в ЄРПН, повинні виконуватись одночасно.

Також, вона  зосередила увагу присутніх на необхідності у постійному контролі за значенням показників D та Р, що задіяні у безумовній реєстрації ПН/РК в ЄРПН і повинні бути достатніми для такої реєстрації. Значення показників D та P відображаються в електронному кабінеті. Перелік показників, за якими визначається позитивна податкова історія платника ПДВ наведено у додатку 2 до Порядку № 1165.

В ході зустрічі її учасники отримали роз’яснення та відповіді на запитання щодо  механізму зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН); документів, необхідних для розгляду питання виключення платника ПДВ з переліку платників, які відповідають критеріям ризиковості платника податку; правильності заповнення Таблиці даних платника податку на додану вартість;  форми письмових пояснень/скарг на рішення комісії та копії документів при зупиненні реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН; порядку оскарження рішення про відповідність/невідповідність платника ПДВ критеріям ризиковості платника податку та інші.

За підсумком зустрічі платники податків та податківці  вирішили продовжити взаємну співпрацю у правовому полі та дотриманні норм чинного законодавства.