Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як отримати податкову знижку? Відповідь на сайті інтернет-видання м. Кам’янського «Событие»

опубліковано 03 червня 2020 о 12:46

Днями заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб  Кам’янського управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Борис Шишлаков під час зустрічі відповідав на питання журналіста інтернет-видання м. Кам’янського  «Событие» Ігоря Кузьминського щодо отримання податкової знижки громадянами.

Він нагадав, що відповідно до ст. 166 Податкового кодексу України платник податку на доходи фізичних осіб має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.

Податкова знижка дає можливість повернути з бюджету надміру сплачений податок, якщо у громадян в минулому році були витрати, зокрема такі як:

- оплата за навчання в середніх, вищих та професійно-технічних вітчизняних навчальних закладах;

- оплата процентів за іпотечним кредитом;

- благодійні внески, пожертвування неприбутковим організаціям;

- страхові платежі і внески за договорами страхування життя, недержавного пенсійного страхування;

- витрати внутрішньо переміщеної особи на орендну плату за договором оренди житла за умови, що така особа та члени її сім’ї першого ступеня споріднення не мають у власності нерухомості, розташованої поза межами тимчасово окупованої території України, та не отримують бюджетних виплат для покриття витрат на проживання;

- витрати на користь вітчизняних закладів дошкільної та позашкільної освіти.

Звернув увагу, що усі витрати повинні бути обов’язково підтверджені документально відповідними платіжними та розрахунковими документами.

Зазначив, що в отриманні податкової знижки є певні обмеження, а саме:

- податковою знижкою можуть скористатися лише ті громадяни, які отримують офіційну заробітну плату;

- сума податкової знижки, нарахована платнику у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 Податкового кодексу України; 

- скористатися правом на нарахування податкової знижки можна лише за наслідками звітного податкового року. Таке право не продовжується та не переноситься на наступний рік, якщо громадянин не скористався своїм правом у встановлений строк, який закінчується 31 грудня.

Наприкінці Борис Шишлаков ознайомив зі способами подання декларації про майновий стан і доходи.