Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Західно-Донбаське управління: про деклараційну кампанію під час сеансу телефонного зв’язку

опубліковано 22 травня 2020 о 12:35

У Західно-Донбаському управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області нещодавно проведено сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Декларування доходів громадян-2020. Реалізація права громадян на податкову знижку».

На питання платників податків відповідала заступник начальника  відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Західно-Донбаського управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області Світлана Д’яконова.

Надаємо увазі читачів найцікавіші запитання та відповіді на них.

До якого органу необхідно подати річну податкову декларацію внутрішньо переміщеній особі?

Фізична особа - платник податку подає декларацію за звітний податковий період у встановлені Кодексом строки до контролюючого органу за своєю податковою адресою.

У разі якщо платник податків - внутрішньо переміщена особа подав до контролюючого органу за місцем фактичного проживання/перебування Заяву за формою № 5ДР та пред'явив при цьому довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, він декларацію подає до цього контролюючого органу.

Однак якщо такі дії не здійснено, то декларація подається платником податку за адресою (місцезнаходженням) контролюючого органу, який переміщено з тимчасово окупованої території.

Чи можна включати до податкової знижки оплату вартості послуг на лікування та придбання ліків?

До переліку витрат, які включаються до податкової знижки, відповідно до підпункту 166.3.4 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), включається, зокрема, сума коштів, сплачених на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, у тому числі для придбання ліків.

При цьому, зазначена норма набирає чинності з 1 січня року, наступного за роком, у якому набере чинність закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування (пункт 1 розділу ХІХ ПКУ).

Наразі закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування чинності не прийнятий, тому податкова знижка за витратами, понесеними платником на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з його лікування або лікування члена сім’ї першого ступеня споріднення, за наслідками 2019 року не надається.

У який спосіб можна подати декларацію, не відвідуючи Центрів обслуговування платників?

Рекомендуємо платникам в умовах карантинних заходів подати декларацію про майновий стан і доходи через Електронний кабінет платника (з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг) на вебпорталі ДПС за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua. Також декларацію можна надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення. Платник податку зобов’язаний здійснити таке відправлення не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації.