Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» заступника начальника управління-начальника відділу податків і зборів з юридичних осіб Криворізького північного управління Ірини МАКШАНОВОЇ на тему: «Плата за землю під час карантину»

опубліковано 21 травня 2020 о 10:32

Днями в Криворізькому північному управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Плата за землю під час карантину». На питання платників відповідала заступника начальника управління-начальника відділу податків і зборів з юридичних осіб Криворізького північного управління Ірина МАКШАНОВА.

Питання 1. Чи звільняється фізична особа від орендної плати за землю під час карантину?

Відповідь: Оскільки, п. 524 підрозділу 10 ПКУ (в редакції Закону України від 30.03.2020 р. № 540-IX) встановлено, що скористатися правом на звільнення від внесення орендної плати виключно суб’єктам податкових відносин, які як «платники плати за землю (крім фізичних осіб), які за п. 286.2 ст. 286 ПКУ подали податкову декларацію», то на фізичну особу – платника плати за землю в формі орендної плати, яка не подавала податкову декларацію з плати за землю, не поширюється передбачене п. 524 підрозділу 10 ПКУ право на звільнення від сплати орендної плати за земельні ділянки комунальної власності.

Питання 2. За яких умов необхідно декларувати дохід від продажу  власно вирощеної сільськогосподарської продукції?

Відповідь: Доходи, що отримують громадяни від продажу власної сільськогосподарської продукції, яка вирощена безпосередньо ними на земельних ділянках, не декларуються і податок на доходи фізичних осіб не сплачується, якщо розмір земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства та/або земельних часток (паїв), виділених в натурі (на місцевості) не перевищує 2 га.

Якщо розмір земельних ділянок, перевищує 2 га, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах, тобто такий дохід оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Платник податків зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи, а також сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з таких доходів.

Питання 3. Чи звітують за земельні ділянки відокремленими підрозділами?

Відповідь: Відокремлені підрозділи (філії) юридичних осіб самостійно звітність із плати за землю не подають.