Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про зміни по ЄСВ на період карантину

опубліковано 21 травня 2020 о 16:28

Західно-Донбаське управління Головного управління ДПС у Дніпропетровській області інформує платників податків, що від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ за себе на період з 01.03.2020р. та з 01.04.2020р. звільнено:

- ФОП- загальносистемників та ФОП – «спрощенців»;

- фізичних осіб–незалежних професіоналів, які проводять наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладатську, медичну і юридичну (адвокатську), нотаріальну або релігійну (місіонерську) діяльність;

- членів фермерських господарств.

Звільнення від ЄСВ поширюється тільки на внесок, який ФОП, незалежні професіонали та члени фермерських господарств сплачують за себе. І це не залежить від того, отримували вони дохід чи ні. Якщо, наприклад, ФОП нарахував у березні або квітні  зарплату найманим працівникам, то ЄСВ з цих виплат потрібно сплатити.

Звертаємо увагу, що не сплачувати ЄСВ за себе – це право, а не обов’язок. Тобто, якщо ви не бажаєте припиняти сплату, ви можете прийняти рішення про добровільну сплату. Якщо ваше рішення – не сплачувати ЄСВ за березень та квітень 2020 року, будьте уважні при заповненні річної звітності з ЄСВ за себе. У цих місяцях вам потрібно буде проставити прокреслення, або не заповнювати відповідні графи в електронній звітності.

Нагадуємо, що базова ставка – 22%, при цьому мінімальна сума ЄСВ за місяць – 1039,06 грн.