Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання декларування доходів громадян, отриманих у 2019 році у телевізійній програмі «Діалоги великого міста»

опубліковано 19 лютого 2020 о 10:43

Начальник відділу забезпечення роботи Соборного управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області Ольга Величко взяла участь у програмі «Діалоги великого міста» на телевізійному каналі «Дніпро TV».

В ході програми розглядалися питання декларування доходів громадян, отриманих у 2019 році.

«З 01 січня 2020 року стартувала кампанія декларування доходів громадян. Обов’язок щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи визначено статтею 67 Конституції України та нормами Податкового кодексу України», - зазначила Ольга Величко.

Звернула увагу, що декларацію про майновий стан і доходи (далі - Декларація) до податкових органів за місцем своєї податкової адреси зобов’язані надати фізичні особи, які отримали доходи від неподаткових агентів, або доходи від податкових агентів, що не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування, у термін до 01 травня року, що настає за звітним. Тобто, останній день подання декларації за 2019 рік – 30 квітня 2020 року.

Також, довела глядачам, що надається можливість подати Декларацію в електронній формі і здійснити це можливо засобами Електронного кабінету одного із електронних сервісів ДПС України.

Зауважила, що відповідно до п.179.7 ст. 179 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) фізична особа зобов’язана самостійно до 1 серпня року, що настає за звітним, сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею Декларації. Тобто, останній день сплати – 31 липня 2020 року.

Зупинилася на відповідальності платників податків за несвоєчасне подання Декларації та несвоєчасну сплату податкових зобов’язань.

Крім того, Ольга Величко окреслила коло платників податків, які відповідно до п. 179.4 ст. 179 ПКУ, незалежно від виду й суми отриманих доходів, звільняються від обов’язку подання Декларації.

Розглянуто питання права громадян на податкову знижку.

Так, право платника податку на податкову знижку, підстави для її нарахування, перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, обмеження права на її нарахування визначені ст. 166 ПКУ.

Громадяни, які мають право на податкову знижку можуть подати Декларацію до 31.12.2020 включно.