Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Криворізьке південне управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області: На «Гарячій лінії» важливе про ЄСВ

опубліковано 29 листопада 2019 о 16:53

Заступник  начальника Криворізької південної ДПІ Криворізького південного управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області Ганна  Познякова провела сеанс телефонного зв'язку «Гаряча лінія»  з питань адміністрування єдиного соціального внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

         Нагадаємо, що єдиний соціальний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) - це консолідований страховий внесок в Україні, збір якого здійснюється в системі загальнообов'язкового державного страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі. Платники єдиного соціального внеску — це роботодавці; фізичні особи-підприємці; особи, які забезпечують себе роботою самостійно — займаються незалежною професійною діяльністю; особи, які працюють на виборних посадах; військовослужбовці та інші категорії платників податків.

         Актуальним  питанням наразі  є  законодавчи новації. Так, 19 вересня 2019 року Верховна Рада України ухвалила законопроекти №1057 «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб» та №1072 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб».

         Передбачається кількісне скорочення звітів та  спрощення  подання звітності з єдиного внеску, а саме:

         - для фізичних осіб – підприємців та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, зокрема, передбачено, що відомості про нарахування, обчислення і сплату єдиного внеску з доходів від підприємницької діяльності або провадження незалежної професійної діяльності подаються у складі річної декларації про майновий стан і доходи (податкової декларації);

         - для фізичних осіб – платників єдиного податку передбачено подання звітності з єдиного внеску у складі податкової декларації платника єдиного податку;

         - для страхувальників (підприємств та самозайнятих осіб, які використовують працю найманих працівників) запроваджується квартальна звітність з податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску з розбивкою по місяцях звітного кварталу.

роботодавцям – юридичним особам та фізичним особам – підприємцям, фермерським господарствам, особам, які провадять незалежну професійну діяльність, що несплата єдиного соціального внеску призводить до негативних наслідків та фінансових санкцій.

Звертаємо увагу, що Законом України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі - Закон № 2464) передбачено, що  платники єдиного внеску зобов’язані своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок (п.п. 1 п. 2  ст. 6 Закону № 2464).

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (частина 12 ст. 9 Закону № 2464).

У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені Законом № 2464, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом (частина 11 ст. 9 Закону № 2464). Зокрема, у разі несплати (неперерахування) чи несвоєчасної сплати єдиного внеску накладається штраф у розмірі 10% своєчасно не сплачених сум та на суму недоїмки нараховується пеня 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

         Також, нагадуємо: з 01.10.2019 року вступили  в дію нові небюджетні рахунки 3719, відкриті на ім'я територіальних органів Державної податкової служби України для сплати коштів єдиного внеску та фінансових санкцій за стандартом IBAN (29 літерно-цифрових символів).