Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Оподаткування процентів за аграрною розпискою

опубліковано 13 листопада 2019 о 15:49

Лівобережне управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області інформує, що аграрна розписка встановлює безумовне зобов’язання боржника сплатити грошову суму, розмір якої визначається за погодженою боржником і кредитором формулою з урахуванням цін на сільськогосподарську продукцію у визначеній кількості за вимогами ст.. 6 Закону України від 06.11.2012 р. № 5479-IV « Про аграрні розписки» (далі – Закон №5479), є фінансовою аграрною розпискою.

  Фінансові аграрні розписки складаються у письмовій формі на бланку, підлягають нотаріальному посвідченню і не можуть бути переведені у без документарну форму (знерухомлені).

  Одним із обов’язкових реквізитів фінансової аграрної розписки є предмет – безумовне зобов’язання сплатити грошові кошти, визначення формули розрахунку розміру грошового зобов’язання боржника, кількості та родових ознак сільськогосподарської продукції, що є невід’ємною частиною такої формули.

  Порядок оподаткування доходів нерезидентів, визначених пп. 141.4.1 ст. 141 ПКУ із джерелом їх походження з України, регламентовано п. 141.4 ст. 141 ПКУ.

  Для цілей п. 141.4 ст. 141 ПКУ під доходами, отриманими нерезидентом із джерелом їх походження з України, які оподатковуються за пп. 141.4.2 ст. 141 ПКУ, слід розуміти, зокрема, проценти, дисконтні доходи, що сплачуються на користь нерезидента, у тому числі проценти за показниками та борговими зобов’язаннями, випущеними (виданими) резидентом.

  Проценти – дохід, який сплачується (нараховується) позичальником на користь кредитора як плата за використання залучених на визначений сторк коштів або майна (пп.14.1.206 ст. 14 ПКУ).

  Пунктом 141.4.2 ст. 141 ПКУ встановлено, що резидент або постійне представництво нерезидента, що здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), утримують податок з таких доходів, зазначених у пп.141.4.1, за ставкою в розмірі 15% (крім доходів,зазначених у підпунктах 141.4.3 – 141.4.6 та 141.4.11) їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.

  Отже, сума процентів, на яку збільшилися зобов’язання за фінансовою аграрною розпискою внаслідок відстрочення оплати боргу за позикою, оподатковується у встановленому пп. 141.4.2 ст.141 ПКУ порядку, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються зазначені виплати, що набрали чинності.