Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Криворізьке південне управління ГУ ДПС у Дніпропетровській області: корисна інформація для суб’єктів господарювання

опубліковано 17 жовтня 2019 о 10:47

Помилково сплатили кошти в бюджет? Напишіть заяву для повернення

Помилково або надмірно сплачені суми податків та зборів за заявою платника податків у довільній формі повертаються платнику на його банківський рахунок або зараховуються на погашення грошових зобов’язань з інших платежів. Також можливе таке повернення у готівковій формі у разі відсутності рахунку у платника податків. В заяві слід зазначити суму та напрям перерахування коштів. Детальніше у статті 43 Податкового кодексу України.

ФОП змінив адресу або прізвище?  Обовязково  надайте про це інформацію

Відповідно до норм Податкового кодексу України у разі зміни прізвища, ім’я чи по батькові ФОП повинен протягом місяця з дня виникнення змін повідомити податкову службу шляхом подання заяви про застосування спрощеної системи  оподаткування з заповненням відповідного розділу. Зміна місця проживання чи місця здійснення діяльності платниками єдиного податку 1 та 2 групи передбачає подання заяви протягом 20 днів місяця наступного  за місяцем, в якому відбулися зміни, а платники 3 групи подають інформацію про такі зміни у заяві разом з квартальною декларацією. Детальніше у пунктах 298.4 -298.7 статті 298 Податкового кодексу.

ФОП – пенсіонер ЄСВ не сплачує

  Фізичні особи – підприємці, незалежно від обраної системи оподаткування, звільняються від сплати за себе ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

I група ФОП. Дозволені види діяльності

  ФОП, що застосовує спрощену систему оподаткування  I групи не може мати найманих працівників, а обсяг доходу протягом календарного року не може перевищувати 300 тисяч грн.

Такий ФОП може здійснювати продаж товарів у роздріб лише з торговельних місць на ринку та надавати побутові послуги населенню. Це, зокрема, ремонт , пошиття одягу, взуття,  текстильних, галантерейних виробів, меблів за індивідуальним замовленням, техобслуговування та ремонт транспортних засобів, побутових електроприладів, теле-, аудіо-, відеоапаратури, годинників, велосипедів, ювелірних виробів, надавати послуги перукарень, прибирання тощо.     Повний перелік видів побутових послуг, які може надавати ФОП I групи наведено в п.291.7 Податкового кодексу.