Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» у Криворізькій північній державній податковій інспекції на тему «Застосування РРО, нововведення Закону від 30.06.2023 №3219-ІХ»

опубліковано 22 вересня 2023 о 16:48

У  Криворізькій північній державній податковій інспекції Головного управління ДПС у Дніпропетровській області (далі- Криворізька північна ДПІ) 22.09.2023 відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Застосування РРО, нововведення Закону від 30.06.2023 №3219-ІХ» .

На запитання платників податків відповідала начальник  Криворізької північної ДПІ Оніщенко Наталія Євгенівна. 

Питання 1. Добрий день! Чи може один суб’єкт господарювання реєструвати та застосовувати ПРРО поряд із класичними РРО?

Відповідь: Законодавчо не встановлено заборон та обмежень щодо застосування одним суб’єктом господарювання ПРРО поряд із класичними РРО.

Питання 2. Добрий день! Чи може суб’єкт господарювання переміщувати ПРРО поза межі господарської одиниці, на яку його зареєстровано, та, наприклад, відпускати товари того ж асортименту, що і в магазині?

Відповідь: При реєстрації ПРРО заявником вказується тип ПРРО (стаціонарний, пересувний, ПТКС). Якщо суб’єкт господарювання має намір використовувати ПРРО в стаціонарному магазині та для пересувної торгівлі, то необхідно реєструвати два окремих ПРРО для різних цілей застосування.

Питання 3. Добрий день! Чи можливо використовувати ПРРО від ДПС для операційної системи іOS (для iPhone).

Відповідь: Розробку безкоштовної версії ПРРО ДПС, застосовну для операційної системи іOS, завершено. ЇЇ завантаження можливо здійснити після переходу за покликанням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.».

Питання 4. Добрий день! Де ознайомитись з відеоматеріалами щодо безпосередньої роботи з ПРРО (внесення номенклатури товарів, формування квитанції тощо)?

Відповідь: Актуальні матеріали щодо реєстрації та використання безкоштовного ПРРО, включаючи роз’яснення, інструкції користувачів та відеоуроки, розміщено на банері «Програмні РРО» https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/.  

Питання 5. Добрий день! Питання доступності завантаження з офіційного вебпорталу ДПС програмного рішення для застосування у ПРРО та питання порядку реєстрації ПРРО.

Відповідь: ДПС з 01.08.2020 було надано для користування суб’єктам господарювання два безкоштовних програмних рішення (ПРРО) «Програмний реєстратор розрахункових операцій (ПРРО Каса)» та «фіскальний додаток пРРОсто», які були доступні для завантаження на вебпорталі ДПС.

Наразі ці рішення можуть застосовуватись, але з огляду на те, що ДПС розроблено нову версію програмного рішення – ПРРО ДПС, яке має оновлений функціонал та може застосовуватись для операційних систем Windows, Android, iOS, Web версія, програмні рішення «ПРРО каса» та «фіскальний додаток пРРОсто» не оновлюються, їх завантаження обмежене.

Суб’єктам господарювання, які обирають безкоштовне програмне рішення від ДПС, рекомендується для подальшого застосування ПРРО ДПС, яке можна завантажити після переходу за покликанням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro.

Керівництво користувача безкоштовного ПРРО ДПС (WEB, Android, iOS, Windows) знаходиться за покликанням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/kerivnitstvo-koristuvacha.

Після встановлення безкоштовного програмного рішення ДПС на пристрій, він підлягає реєстрації в контролюючому органі за процедурою, встановленою розділом ІІ Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Мінфіну від 23.06.2020 № 317.