Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Який порядок визначення у податковій накладній за кодом УКТ ЗЕД 09011100 після переробки ввезеного на митну територію України товару (а саме обсмаження імпортної кави)?

, опубліковано 12 квітня 2017 о 10:57

Пунктом 52.2 статті 52 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс), передбачено, що податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Одним із обов’язкових реквізитів податкової накладної є код товару згідно з УКТ ЗЕД. Зокрема з 1 січня 2017 року платники податків, крім випадків постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, мають право зазначити код товару згідно з УКТ ЗЕД або код послуги згідно з Державним класифікатором продукції та послуг неповністю, але не менше ніж чотири перших цифри відповідного коду.

При постачанні імпортованих товарів платник податку повинен в графі  3.1 податкової накладної зазначати виключно код УКТ ЗЕД, вказаний у митній декларації, якою були оформленні такі товари при їх ввезені на митну територію України, в тому числі і у тому випадку, якщо вказаний у вантажній митній декларації код УКТ ЗЕД змінився на момент постачання товару.

Код товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України) повинен зазначатись за всім ланцюгом постачання таких товарів до моменту їх продажу кінцевому споживачу або до моменту, коли такі товари перетворюються в інший товар або стають частиною нового в результаті виробництва, обробки, переробки тощо. У випадку коли під час виробництва, обробки, переробки тощо створено новий підакцизний продукт, йому присвоюється новий відповідний код згідно з УКТ ЗЕД (лист ДПС України від 16.07.12  №19145/7/15-3417-20).

Згідно пункту 201.10 ст. 201 Кодексу при здійснені операцій з постачання товарів/послуг платник податку – продавець товарів/послуг зобов’язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних та надати покупцю за його вимогою.

Податкова накладна, що містить помилки в реквізитах, визначених пунктом 201.1 цієї статті (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, є підставою для віднесення покупцем сум податку до податкового кредиту.

Наказом Міністерства фінансів України 23 лютого 2017 року №276 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України  28 лютого 2017 року за №269/30137 до Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 2015 року № 1307, зареєстрованому у Міністерстві юстиції України 26 січня 2016 року за  №137/28267 внесено зміни.

У разі постачання товару заповнюється графа 3.1, в якій зазначається код товару згідно з УКТ ЗЕД. Графа 3.1 заповнюються на всіх етапах постачання товарів/послуг. Код товару згідно з УКТ ЗЕД зазначається суцільним порядком без будь-яких розділових знаків (пробілів, крапок, тощо).

Державна фіскальна служба визначає умовні коди товарів, що відсутні в УКТ ЗЕД, та забезпечує їх оприлюднення на власному офіційному веб -порталі для використання платниками податку при складанні податкових накладних відповідно до статті 201 Податкового кодексу України.

Згідно з УКТ ЗЕД код зазначається на рівні позиції, підпозиції, категорії, підкатегорії відповідно до Закону України від 19 вересня 2013 року №584- VII «Про Митний тариф України».

У разі постачання товару, ввезеного на митну територію України, у графі 3.2 проставляється позначка «Х». Графа 3.2 заповнюється на всіх етапах постачання товару.

Відповідно до статті 40 Митного кодексу України, у разі якщо у виробництві товару беруть участь дві або більше країн, країною походження товару вважається країна, в якій були здійснені останні операції з переробки, достатні для того, щоб товар отримав основні характерні риси повністю виготовленого товару, що відповідають критеріям достатньої переробки згідно з положеннями цієї статті.

Критеріями достатньої переробки є:

1) виконання виробничих або технологічних операцій, за результатами яких змінюється класифікаційний код товару згідно УКТ ЗЕД на рівні будь – якого з перших чотирьох знаків;

2) зміна вартості товару в результаті його переробки, коли відсоткова частка вартості використаних матеріалів або доданої вартості досягає фіксованої частки у вартості кінцевого товару (правило адвалорної частки);

3) виконання виробничих та/або технологічних операцій, які в результаті переробки товару не ведуть до зміни його класифікаційного коду згідно з УКТ ЗЕД або вартості згідно з правилом адвалерної частки, але з дотриманням певних умов вважаються достатнім для визначення товару походженням із тієї країни, де такі операції мали місце.

Такі критерії достатньої переробки для конкретних товарів встановлюються та застосовуються у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Якщо стосовно конкретного товару такі критерії достатньої переробки, як правило адвалорної частки та виконання виробничих і технологічних операцій, не встановлено, то застосовується правило, згідно з яким товар вважається підданим достатній переробці, якщо в результаті його переробки змінено класифікаційний код товару згідно з УКТ ЗЕД на рівні будь – якого з перших чотирьох знаків.

Якщо з імпортованих товарів були вироблені інші види продукції та такі товари були піддані достатній обробці/переробці на митній території України, то вироблені, оброблені/перероблені товари вважаються товарами українського походження, а тому при їх постачанні код УКТ ЗЕД зазначається не менше ніж чотири перші цифри.

Звертаємо увагу на те, що на всіх етапах реалізації товару кінцевому споживачу у супровідній документації, яка додається до продукції, на етикетці, а також у маркуванні чи іншим способом є, прийнятим для окремих видів продукції або в окремих сферах обслуговування, покупець повинен мати можливість ознайомитися з найменуванням та місцезнаходженням виробника (ст. 15 Закону України  «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 №1023-ХІІ).

При складанні податкової накладної за операціями з постачання товарів платник податку самостійно визначає відповідність таких товарів певному коду товарної класифікації згідно з УКТ ЗЕД, затвердженим Законом України  «Про Митний тариф України».

Щодо питання визначення відповідності товарів (продукції) власного виробництва певному коду товарної класифікації згідно з УКТ ЗЕД та зазначення такого коду при оформленні документів, у тому числі податкових накладних, які складаються платником під час здійснення операції з постачання таких товарів (продукції), повідомляємо, що платник податку при складанні податкової накладної за такими операціями самостійно визначає відповідність товарів (продукції) власного виробництва певному коду товарної класифікації згідно з УКТ ЗЕД, а у разі виникнення необхідності платник податку з порушеного питання може звернутися до Торгово-промислової палати України (її регіональних відділень) або науково-дослідного інституту судових експертиз.

У разі відсутності коду товару в УКТ ЗЕД при складанні податкової накладної необхідно використовувати Довідник умовних кодів товарів, які відсутні в УКТ ЗЕД, розміщений на офіційному веб – порталі ДФС.

Враховуючи викладене, з метою правильності зазначення коду УКТ ЗЕД у податковій накладній, складеній за операцією з постачання кави смаженої, виробленої у результаті переробки на митній території України кави зеленої (не смаженої), що була ввезена на митну територію України, платник податку може звернутися до Торгово-промислової палати України (її регіональних відділень) або науково-дослідного інституту судових експертиз.