Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Який порядок оподаткування операцій з реалізації талонів на пальне?

, опубліковано 04 квітня 2017 о 16:45

Щодо порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з реалізації талонів на пальне

Згідно з пп.«а» п.185.1 ст.185 Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ (далі — ПКУ)  об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст.186 ПКУ.

Пунктом 186.1 ст.186 ПКУ встановлено, що місцем постачання товарів є фактичне місцезнаходження товарів на момент їх постачання (крім випадків, передбачених у підпунктах «б» і «в» цього пункту).

Відповідно до п.187.1 ст.187 ПКУ датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню, а в разі постачання товарів/послуг за готівку - дата оприбуткування коштів у касі платника податку, а в разі відсутності такої - дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку;

б) дата відвантаження товарів, а в разі експорту товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

Враховуючи зазначене, платник ПДВ на дату постачання карток, які надають право покупцю на заправку транспортних засобів пальним як на митній території України, так і за її межами, повинен збільшити свої податкові зобов’язання з ПДВ.

Відповідні роз’яснення надано ДФС України в Інформаційно-довідковому ресурсі „База знань” за індексом 101.04.

А отже, операції з реалізації ТОВ «…» талонів на пальне підлягають оподаткуванню податком на додану вартість у загальному порядку.

Щодо порядку оподаткування акцизним податком операцій з реалізації талонів на пальне та обов’язку суб’єкта господарювання з реєстрації платником акцизного податку при здійсненні зазначених операцій

Відповідно до п.п.212.1.15 п.212.1 ст.212 ПКУ платником акцизного податку є особа, яка реалізує пальне.

Підпунктом 212.3.4 п.212.3 ст.212 ПКУ визначено, що особи, які здійснюватимуть реалізацію пального, підлягають обов’язковій реєстрації як платники податку контролюючими органами за місцезнаходженням юридичних осіб, місцем проживання фізичних осіб - підприємців до початку здійснення реалізації пального.

Згідно з абзацом другим п.п.14.1.212 п.14.1 ст.14 ПКУ реалізація пального - будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (в тому числі передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду, іншого компетентного державного органу чи органу місцевого самоврядування за плату (компенсацію) або без такої, які передбачають перехід права власності або права розпорядження, а також передачу (відпуск, відвантаження) пального на підставі договорів про виробництво із сировини замовника.

Не вважаються реалізацією пального операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів зберігання та передачі (відпуску, відвантаження) пального в споживчій тарі ємністю до 2 літрів (включно), крім операцій з реалізації такого пального його виробниками.

Відповідно до абзацу другого п. 1 розділу ІІ Порядку заповнення акцизної накладної, розрахунку коригування акцизної накладної, заявки на поповнення (коригування) залишку пального, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 25.02.2016 №218, у разі здійснення операцій з реалізації пального, які передбачають відпуск пального через паливороздавальні колонки на автомобільних заправних станціях (комплексах), автомобільних газових заправних станціях, акцизна накладна складається у день проведення відпуску пального через паливороздавальні колонки на таких станціях незалежно від того, коли відбувся перехід права власності на таке пальне.

Отже, суб’єкт господарювання, який здійснює реалізацію талонів, старт-карток, тощо на отримання пального в пунктах реалізації такого пального, що належать іншим суб’єктам господарювання, не повинен реєструватись платником акцизного податку як особа, що реалізує пальне.

Щодо порядку складання видаткових накладних при здійсненні операцій з реалізації талонів на пальне

Первинний документ згідно ст.1 Закону України від 16.07.1999 року №996 «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» (далі – Закон №996) – це документ, який містить відомості про господарську операцію, які у відповідності до п.9 Закону №996 є підставою для ведення бухгалтерського обліку господарських операцій.

Порядок складання первинних документів визначено ст.9 Закону №996.

Видаткова накладна, яка складена у відповідності до ст.9 закону №996, та містить всі реквізити, що фіксують факт приймання-передачі товарів і перехід права власності на них, є первинним документом, на підставі якого здійснюється ведення бухгалтерського обліку.

Враховуючи вищезазначене, повідомляємо, що регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності у відповідності до п.2 ст.6 Закону №996 здійснюється Міністерством фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.

Щодо порядку складання податкових накладних при здійсненні операцій з реалізації талонів на пальне

Відповідно до п.201.1 ст.201 ПКУ на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних у встановлений ПКУ термін.

У податковій накладній в окремих рядках зазначаються обов’язкові реквізити, зокрема, у відповідності до п.і) п.201.1 ст.201 ПКУ як в редакції ПКУ до 01.01.2017 року, так і з урахуванням змін, запроваджених Законом України від 20.12.2016 року №1797 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», до таких обов’язкових реквізитів при заповненні податкової накладної для підакцизних товарів віднесено заповнення  коду товару згідно з УКТ ЗЕД.

При цьому, код товару згідно з УКТ ЗЕД зазначається на всіх етапах постачання товарів від виробника чи імпортера до кінцевого споживача та незалежно від дати придбання чи виготовлення такого товару (до 1 січня 2017 року чи після цієї дати).

Відповідні роз’яснення надано ДФС України в Інформаційно-довідковому ресурсі «База знань» за індексом 101.17.

Враховуючи вищезазначене, у разі здійснення ТОВ «…» подальшого постачання раніше придбаного пального (дизельне пальне або бензин), при складанні податкових накладних за такою операцією платником зазначається код УКТ ЗЕД, що відповідає коду УКТ ЗЕД дизельного пального та бензину відповідно.