Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Який порядок оподаткування податком на додану вартість операцій з передачі об’єктів майна комунальних підприємств «…» міської ради?

, опубліковано 04 квітня 2017 о 16:44

Відповідно до п.п. а) п.185.1 ст.185 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ)  об'єктом оподаткування ПДВ є постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст.186 ПКУ, у тому числі операції з безоплатної передачі та з передачі права власності на об'єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об'єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендарю.

Тобто, операція з безоплатної передачі основних засобів  для платника податку, який здійснює таку передачу, є об'єктом оподаткування ПДВ та оподатковується у загальновстановленому порядку, крім випадків, коли така операція звільнена від оподаткування ПДВ відповідно до норм ПКУ.

Відповідно до п.п.197.1.16 п.197.1 ст.197 ПКУ звільняються від оподаткування операції з безоплатної передачі в державну власність чи комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст або у їх спільну власність об'єктів усіх форм власності, які перебувають на балансі одного платника податку і передаються на баланс іншого платника податку, якщо такі операції проводяться за рішенням Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень.

Норми цього підпункту поширюються також на операції з безоплатної передачі об'єктів з балансу юридичної особи будь-якої форми власності на баланс іншої юридичної особи, яка перебуває в державній або комунальній власності, що проводяться за рішенням органу державної влади України або органу місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень, та за рішенням юридичних осіб, у разі передачі основних засобів інфраструктури залізничного транспорту, незалежно від того, чи є суб'єкти операції платниками податку.

Тобто, застосування пільги згідно п.п.197.1.16 п.197.1 ст.197 ПКУ передбачає необхідні умови:

- передача об’єктів в  державну власність чи комунальну власність територіальних громад сіл, селищ, міст або у їх спільну власність, а також  на баланс іншої юридичної особи, яка перебуває в державній або комунальній власності;

- передача проводиться за рішенням Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, прийнятим у межах їх повноважень, рішенням органу державної влади України;

-  передача об’єктів здійснюється безоплатно.

Згідно із п.п. б) п.198.5 ст.198 ПКУ платник податку зобов'язаний нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п.189.1 ст.189 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН в терміни, встановлені ПКУ для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами (для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, - у разі, якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту), у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися в операціях, звільнених від оподаткування відповідно до ст.197, підр. 2 розд.XX ПКУ, міжнародних договорів (угод) (крім випадків проведення операцій, передбачених п.п.197.1.28 п.197.1 ст.197 ПКУ та операцій, передбачених п.197.11 ст. 197 ПКУ).

Пунктом 189.1 ст.189 ПКУ визначено, що, у разі здійснення операцій відповідно до п.198.5 ст.198 ПКУ база оподаткування за необоротними активами визначається виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни), а за товарами/послугами - виходячи з вартості їх придбання.

Згідно інформації, наведеної в запиті КП «…»1, згідно рішення виконавчого комітету «…» міської ради від … та акту приймання – передачі від …, з балансу КП «…»1 на баланс КП «…»2  передано об’єкти нерухомого майна.

Враховуючи вищевикладене, операція з передачі
КП «…»1 об’єктів нерухомого майна  на баланс  КП «…»2 згідно рішення виконавчого комітету «…» міської ради від … та акту приймання – передачі від … звільняється від оподаткування податком на додану вартість відповідно до п.п.197.1.16 п.197.1 ст.197 ПКУ у разі  якщо така передача здійснюється безоплатно.

При цьому, підприємство відповідно до п.п. б) п.198.5 ст.198 ПКУ зобов'язане нарахувати податкові зобов'язання виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни), та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН в терміни, встановлені ПКУ для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами, які починають використовуватися у звільнених від оподаткування операціях, якщо під час придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту.

Тобто, податкові зобов’язання з податку на додану вартість в даному контексті повинні нараховуватись на залишкову балансову вартість необоротних активів, якщо такі необоротні  активи придбавались з податком на додану вартість та по яких формувався податковий кредит, включаючи вартість товарів/послуг, які придбавались для їх ремонту (поліпшення, тощо) з податком на додану вартість,  що відносились на збільшення балансової вартості основних засобів.