Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Який порядок застосування касового методу при здійсненні операцій з водопостачання та водовідведення?

, опубліковано 04 квітня 2017 о 16:42

Згідно із п.п. 14.1.266 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі - ПКУ) касовий метод – метод податкового обліку, за яким дата виникнення податкових зобов’язань визначається як дата зарахування (отримання) коштів на банківський рахунок (у касу) платника податку або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) ним товарів (послуг), а дата виникнення права на податковий кредит визначається як дата списання коштів з банківського рахунку (видачі з каси) платника податку або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають поставці) йому товарів (послуг).

Нормами п.187.10 ст.187 та п.44 підр.2 розд.XX ПКУ для операцій з водопостачання та водовідведення передбачено застосування касового методу визначення дати виникнення податкових зобов’язань і податкового кредиту.

Так, згідно із п.187.10 ст.187 ПКУ платники податку, які постачають теплову енергію, природний газ (крім скрапленого), надають послуги з транспортування та/або розподілу природного газу, водопостачання, водовідведення чи послуги, вартість яких включається до складу квартирної плати чи плати за утримання житла, фізичним особам, бюджетним установам, не зареєстрованим як платники податку, а також житлово-експлуатаційним конторам, квартирно-експлуатаційним частинам, об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, іншим платникам податку, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (надавачам послуг) у рахунок компенсації їх вартості, визначають дату виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту за касовим методом.

Зазначене правило визначення дати виникнення податкових зобов’язань поширюється також на операції з постачання зазначених товарів/послуг для ЖЕКів та бюджетних установ, що отримують такі товари/послуги, якщо вони зареєстровані як платники податку.

Також згідно з п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ тимчасово, до 1 січня 2019 року, платники податку, які здійснюють постачання (у тому числі оптове), передачу, розподіл електричної та/або теплової енергії, постачання вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2703 00 00 00, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД, надають послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, визначають дату виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту за касовим методом.

Тобто, відмінні особливості застосування касового методу, визначеного  п.187.10 ст.187 ПКУ та п.44 підрозд.2 розд.ХХ ПКУ, пов’язані з  категоріями споживачів таких послуг.

Також при застосуванні п.187.10 ст.187 ПКУ визначені наступні особливості.

Відповідно до п.34 1 підрозд.2 розд.XX ПКУ для платників податку, які застосовують касовий метод податкового обліку відповідно до п.187.10 ст.187 ПКУ, у обрахунку суми,  на яку платник податку має право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (åНакл), беруть участь суми податку, зазначені в податкових накладних, складених до 1 липня 2015 року, за якими право на включення таких сум до податкового кредиту виникає після 1 липня 2015 року.

Такі суми податку беруть участь у обрахунку суми åНакл на підставі податкової декларації з податку за звітний період, у якому платник податку, що застосує касовий метод податкового обліку, відповідно до п.187.10 ст.187 ПКУ, включає такі суми податку до податкового кредиту (з урахуванням вимог п.198.6 ст.198 ПКУ) у зв'язку із застосуванням касового методу податкового обліку.

Згідно із п.201.4 ст.201 ПКУ платники податку в разі здійснення постачання товарів/послуг, постачання яких має безперервний або ритмічний характер:

покупцям - платникам податку - можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведені податкові накладні на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер, з урахуванням усього обсягу постачання товарів/послуг відповідному платнику протягом періоду, за який складається така податкова накладна, протягом такого місяця;

покупцям - особам, не зареєстрованим платниками податку, - можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену податкову накладну з урахуванням всього обсягу постачання товарів/послуг таким покупцям, з якими постачання мають такий характер протягом періоду, за який складається така податкова накладна, протягом такого місяця.

У разі якщо станом на дату складення зазначених податкових накладних сума коштів, що надійшла на поточний рахунок продавця як оплата (передоплата) за товари/послуги, перевищує вартість поставлених товарів/послуг протягом місяця, таке перевищення вважається попередньою оплатою (авансом), на суму якої складається податкова накладна у загальному порядку не пізніше останнього дня такого місяця.

Для цілей цього пункту ритмічним характером постачання вважається постачання товарів/послуг одному покупцю два та більше разів на місяць.

Застосування касового методу, передбаченого п.44 підр.2 розд.XX ПКУ, передбачає особливості, наведені нижче.

Норма цього пункту поширюється на операції, за якими дата виникнення першої з подій, визначених у п.187.1 ст.187 та п.198.2 ст. 198 ПКУ,  припадає на звітні (податкові) періоди до 01 січня 2019 року.

У разі якщо операції, визначені цим пунктом, мають безперервний або ритмічний характер постачання, платники податку:

покупцям - платникам податку - можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому отримано кошти, зведені податкові накладні на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер, з урахуванням усієї суми отриманих коштів протягом такого місяця;

покупцям - особам, не зареєстрованим платниками податку, - можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому отримано кошти, зведену податкову накладну з урахуванням усієї суми отриманих коштів протягом такого місяця.

Для цілей цього пункту ритмічним характером постачання вважається постачання товарів/послуг одному покупцю два та більше разів на місяць.

Згідно інформації наведеної в запиті КП «…», підприємство надає послуги з водопостачання та водовідведення населенню, бюджетним установам та іншим юридичним особам.

Враховуючи вищенаведене, при здійсненні операцій з водопостачання та водовідведення платник податку повинен визначати застосування норм ПКУ (відносно касового методу) в залежності від категорії споживачів.

Тобто, при наданні послуг з водопостачання або водовідведення фізичним особам, бюджетним установам, не зареєстрованим як платники податку, а також житлово-експлуатаційним конторам, квартирно-експлуатаційним частинам, об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, іншим платникам податку, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (надавачам послуг) у рахунок компенсації їх вартості – застосовується касовий метод податкового обліку, визначений п.187.10 ст.187 ПКУ, з урахуванням вищенаведених особливостей.

По операціях з надання послуг з централізованого водопостачання та водовідведення  іншим категоріям споживачів застосовується касовий метод податкового обліку визначений п. 44 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, з урахуванням особливостей його застосування.