Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо застосування ставки по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки у 2017 році

, опубліковано 02 березня 2017 о 15:30

Податковим кодексом України від 2 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Податковий кодекс) передбачено, що за зверненням платників податків контролюючі органи безоплатно надають консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункти 52.1, 52.2 статті 52 Податкового кодексу).

Індивідуальна податкова консультація - роз’яснення  контролюючого органу, надане платнику податків щодо практичного використання окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючий орган, та зареєстроване в єдиному реєстрі індивідуальних податкових консультацій. (підпункт 14.1.172 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу).

Контролюючі органи – органи доходів і зборів України у своїй діяльності керуються Конституцією України, законами України та іншими нормативно-правовими актами органів державної влади.

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості (підпункт 266.1.1 пункту 266.1. статті 266 Податкового кодексу).

Відповідно до підпункту 266.5.1 пункту 266.5 статті 266 Податкового кодексу ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, встановлюються за рішенням сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом  та перспективним планом формування територій громад, залежно від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, що не перевищує 1,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр бази оподаткування.

Пунктом 3 розділу ІІ “Прикінцеві та перехідні положення” Закону України від 20.12.2016 №1791-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2017 році” (далі Закон №1791) установлено, що з 1 січня 2017 року до прийняття відповідним органом місцевого самоврядування рішення про встановлення ставок місцевих податків і зборів на 2017 рік відповідно до Закону №1791, встановлені таким органом місцевого самоврядування ставки, зокрема податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, застосовуються з коефіцієнтом 0,5.

Слід зазначити, що  у додатку 1 до Рішення міської ради від 13.07.2016 №7/11 “Про внесення змін до рішення міської ради від 27.12.2010 №5/6 “Про місцеві податки і збори на території міста” визначено ставки та пільги з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, а також встановлено територіальні межі  центральної частини міста Дніпро.

А саме, центральною частиною міста вважається частина міської території в таких межах, включаючи вулиці та проспекти: вул. Павлова,  вул. Набережна Заводська (від вул. Павлова до вул. Січеславської Набережної), вул. Січеславська Набережна, вул. 6-ї стрілецької дивізії, просп. Дмитра Яворницького, просп. Гагаріна (від просп. Дмитра Яворницького до                        вул. Чернишевського), вул. Чернишевського, вул. Святослава Хороброго, просп. Пушкіна, просп. Сергія Нігояна (від просп. Пушкіна до вул. Щепкіна), вул. Щепкіна (від просп. Сергія Нігояна до вул. Ударників), вул. Ударників.

Оскільки пр. О. Поля територіально не відноситься до центральної частини міста, то податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за об’єкти нежитлової нерухомості  у 2017 році справляється за ставкою 0,5 відсотка розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 квадратний метр бази оподаткування, із застосуванням коефіцієнта 0,5.

Також, повідомляємо, що рішення органів місцевого самоврядування щодо встановлення місцевих податків і зборів розміщені на суб-сайті ГУ ДФС у Дніпропетровській області за адресою dp.sts.gov.ua вкладка “Рішення місцевих рад”.