Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо розміру земельного податку при наданні в оренду приміщень (нерухомого майна) «погодинно»

, опубліковано 02 березня 2017 о 15:27

Податковим кодексом України від 02.12.10 № 2755-VІ (далі – Податковий кодекс), передбачено, що за зверненням платників податків контролюючі органи безоплатно надають консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства (пункт 52.1 статті 52 Податкового кодексу).

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (підпункт 14.1.172 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу).

Згідно з положеннями статті 52 Податкового кодексу податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Основним документом, що регулює земельні відносини в Україні є Земельний кодекс України від 25.10.01 № 2768-ІІІ (далі - Земельний кодекс). Законом, який регулює оподаткування землі є Податковий кодекс України.

Відповідно до ст.ст. 269, 270 Податкового кодексу України зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) платниками земельного податку є власники земельних ділянок та землекористувачі, а об’єктом оподаткування – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні.

Від сплати земельного податку звільняються, зокрема заклади науки, освіти, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів (п.п. 282.1.8 п. 282.1 ст. 282 Кодексу).

Водночас п. 284.3 ст. 284 Кодексу передбачено, що якщо платники податку, які користуються пільгами з цього податку, надають в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, податок за такі земельні ділянки та земельні ділянки під такими будівлями (їх частинами) сплачується на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території.

У разі надання в оренду земельних ділянок (у межах населених пунктів), окремих будівель (споруд) або їх частин власниками та землекористувачами,у тому числі зазначеними у п.п. 276.1, 276.4 ст. 276 Кодексу, податок за площі, що надаються в оренду, обчислюється з дати укладення договору оренди земельної ділянки або з дати укладення договору оренди будівель (їх частин) (п.287.7 ст. 287 Кодексу).

Справляння земельного податку здійснюється відповідно норм Розділу ХІІ Податкового кодексу. Нормами Кодексу, а також Рішенням Дніпровської міської ради від 13.07.2016 №7/11 «Про внесення змін до рішення міської ради від 27.12.2010 № 5/6 «Про місцеві податки і збори на території міста», не передбачено особливий порядок справляння земельного податку, а також інші ставки, для обчислення суми податку за площі, які надаються в оренду на неповний робочий день (кілька годин на тиждень або день).

Одночасно слід зазначити, що наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 25.11.2016 №489 затверджено новий Порядок нормативної грошової оцінки земель населених пунктів.

Отже, університет, як заклад освіти, який фінансується за рахунок бюджету та надає в оренду приміщення на неповний робочий день, обчислює земельний податок  за земельні ділянки під такими будівлями (їх частинами) на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території.

 

Додаткова інформація:

 

Для отримання необхідної інформації і вичерпних відповідей з питань податкового законодавства радимо Вам у подальшому звертатись до органу державної фіскальної служби, в якому Ви, як платник податків перебуваєте на обліку та Інформаційно – довідкового департаменту Державної фіскальної служби України за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів). Режим роботи Інформаційно - довідкового департаменту Державної фіскальної служби України з 8 год.00хв. до 20 год.00хв. щоденно, крім суботи та неділі. Відповіді також висвітлені на загальнодоступному Інформаційно-довідковому ресурсі  ІДД ДФС України.