Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо порядку оподаткування доходів, сплачених на користь нерезидента за послуги, пов’язані з участю у виставкових заходах

, опубліковано 05 січня 2017 о 11:44

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області розглянуло лист від 02.12.2016 №_____ щодо порядку оподаткування доходів, сплачених на користь  нерезидента за послуги, пов’язані з участю у виставкових заходах, та відповідно до положень ст. 52 «Податкова консультація» Податкового кодексу України від 02.12.2010 №2755-VІ (із змінами та доповненнями, далі – Кодекс) у межах своєї компетенції і повноважень повідомляє наступне.

1. Щодо віднесення послуг, пов’язаних з участю у виставкових заходах до рекламних послуг.

Поняття реклами не визначено у межах Кодексу. Відповідно до п.5.3 ст.5 Кодексу терміни, що застосовуються у цьому Кодексі і не визначаються ним, використовуються у значенні, встановленому іншими законами.

Згідно з положеннями Закону України «Про рекламу» від 03.07.1996 №270/96-ВР (із змінами і доповненнями), рекламою є інформація про особу чи товар, розповсюджена в будь-якій формі та в будь-який спосіб і призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами та їх інтерес щодо таких особи чи товару;

-  виробник реклами – особа, яка повністю або частково здійснює виробництво реклами;

-  розповсюджувач реклами – особа, яка здійснює розповсюдження реклами.

Виходячи з умов наданих підприємством договорів, предметом договорів є послуги, пов’язані із забезпеченням участі підприємства у міжнародній виставці, а саме:

-  оренда кутового стенду;

-  обслуговування експонентів.

Послуги оренди кутового стенду  не можуть вважатися розповсюдженням, або виробництвом реклами, оскільки нормами ст.759 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 №435-ІV, такі послуги за своїм характером відповідають умовам договору найму (оренди).

Послуги обслуговування експонентів не можуть також вважатися розповсюдженням, або виробництвом реклами, оскільки при їх здійсненні  не розповсюджується у будь-який формі та в будь-який спосіб інформація про особу чи товар, яка призначена сформувати або підтримати обізнаність споживачів реклами та їх інтерес щодо таких особи чи товару.

2. Щодо утримання податку з доходів нерезидента при оплаті за послуги,  пов’язані із забезпеченням участі підприємства у міжнародній виставці. Відповідно до положень п.141.4 ст.141 Кодексу доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються в порядку і за ставками, визначеними цією статтею.

Визначення доходу з джерелом походження з України наведено у пп.14.1.54 п.14.1 ст.14 Кодексу. Так, доход з джерелом походження з України це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України (включаючи виплату (нарахування) винагороди іноземними роботодавцями), її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, у тому числі, але не виключно, доходи у вигляді:

а) процентів, дивідендів, роялті та будь-яких інших пасивних (інвестиційних) доходів, сплачених резидентами України;

б) доходів від надання резидентам або нерезидентам в оренду (користування) майна, розташованого в Україні, включаючи рухомий склад транспорту, приписаного до розташованих в Україні портів;

в) доходів від продажу рухомого та нерухомого майна, доходів від відчуження корпоративних прав, цінних паперів, у тому числі акцій українських емітентів;

г) доходів, отриманих у вигляді внесків та премій на страхування і перестрахування ризиків на території України;

ґ) доходів страховиків - резидентів від страхування ризиків страхувальників - резидентів за межами України;

д) інших доходів від діяльності, у тому числі пов'язаних з повною або частковою переуступкою прав та обов'язків за угодами про розподіл продукції на митній території України або на територіях, що перебувають під контролем контролюючих органів (у зонах митного контролю, на спеціалізованих ліцензійних митних складах тощо);

е) спадщини, подарунків, виграшів, призів;

є) заробітної плати, інших виплат та винагород, виплачених відповідно до умов трудового та цивільно-правового договору;

ж) доходів від зайняття підприємницькою та незалежною професійною діяльністю.

Таким чином, якщо підприємство перераховує кошти нерезиденту за договорами на постачання послуг (послуг оренди кутового стенда та послуг обслуговування експонентів), та зважаючи на те, що виставкові заходи проводяться не на території України, такі виплати не підлягають оподаткуванню при їх здійсненні, оскільки не є доходами, отриманими нерезидентом із джерелом їх походження з України.

3. Щодо оподаткування податком на додану вартість. Пунктом 185.1 ст.185 Кодексу визначено, що об'єктом оподаткування податком на додану вартість є, зокрема, операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст.186 Кодексу.

Підпунктом 186.2.3 п.186.2 ст.186 Кодексу місцем фактичного надання послуги для влаштування платних виставок, конференцій, навчальних семінарів та інших подібних заходів визначено місце фактичного надання послуг.

Також п.п. «б» п. 186.3. ст.186 Кодексу визначено, що, у разі, якщо послуги, що надаються, є рекламними послугами, місцем постачання таких послуг є місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання.

Згідно із п.186.4 ст.186 Кодексу місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у пунктах 186.2 і 186.3  ст.186.

За інформацією, наведеною в запиті платника, підприємство, яке займається виробництвом меблів та знаходиться на загальній системі оподаткування, планує прийняти участь у зарубіжній виставці для просування своєї продукції. Організатор виставки, якому підприємство буде сплачувати за участь у виставці, є нерезидентом.

Слід зазначити, що в залежності від характеру послуг, що надаються, Кодексом визначені правила оподаткування операцій з постачання таких послуг ПДВ.

Оскільки платник не є організатором платної виставки, п.п.186.2.3 п.186.2 ст.186 Кодексу для визначення місця постачання вищенаведених послуг, не  застосовується.

Виходячи з умов укладених підприємством договорів, місце постачання послуг - оренди кутового стенду та обслуговування експонентів не може визначатись згідно із п. 186.3 ст.186 Кодексу.

Оскільки, послуги,  що надаються  підприємству нерезидентом – організатором виставки, не перелічені у п.186.2 та 186.3 ст.186 Кодексу, місце постачання послуг оренди кутового стенду та обслуговування експонентів визначається згідно із п.186.4 ст.186 Кодексу за  місцем реєстрації постачальника

Тобто, операції з оренду площі кутового стенду та обслуговування експонентів, проведені у рамках міжнародної виставки, з урахуванням п.186.4 ст.186 Кодексу, не є для підприємства об’єктом оподаткування ПДВ.

Додатково:

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (пп.14.1.172 п.14.1 ст.14 ПКУ).

Згідно з положеннями ст.52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

Для отримання усних консультацій з питань податкового законодавства Ви можете звертатись до контролюючого органу, в якому Ви, як платник податків перебуваєте на обліку, в письмовій формі до контролюючих органів в областях та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, а також із запитами до Інформаційно – довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів). Режим роботи Інформаційно - довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України з 8 год.00хв. до 20 год.00 хв. щоденно, крім суботи та неділі. Відповіді також надаються Контакт-Центром Державної фіскальної служби України факсом та електронною поштою через мережу Інтернет (idd@minrd.gov.ua).