Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Який порядок включення до складу податкового кредиту сум ПДВ без отримання податкової накладної, на підставі рахунку за надані послуги водовідведення (у разі якщо використовуються прилади обліку на водопостачання)?

, опубліковано 22 грудня 2016 о 16:32

Згідно з підпунктом «а» п.198.1 ст.198 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ)    до складу податкового кредиту відносяться суми податку, сплачені/нараховані у разі здійснення платником податку операцій з придбання або виготовлення товарів (у тому числі в разі їх ввезення на митну територію України) та послуг.

Відповідно до п.201.10 ст.201 ПКУ при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку - продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) та надати покупцю за його вимогою.

Податкова накладна, складена та зареєстрована в ЄРПН платником податку, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Абзацом п’ятнадцятим п.201.10 ст.201 ПКУ визначено, що відсутність факту реєстрації платником податку - продавцем товарів/послуг податкових накладних в ЄРПН, не дає права покупцю на включення сум податку на додану вартість до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов'язку включення суми податку на додану вартість, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов'язань за відповідний звітний період.

При цьому згідно абз. сімнадцятого п.201.10 ст.201 ПКУ, у разі допущення продавцем товарів/послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної, передбачених п.201.1 ст.201 ПКУ, та/або порушення продавцем/покупцем граничних термінів реєстрації в ЄРПН податкової накладної та/або розрахунку коригування покупець/продавець таких товарів/послуг має право додати до податкової декларації за звітний податковий період заяву із скаргою на такого продавця/покупця. Таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому не надано податкову накладну або допущено помилки при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної та/або порушено граничні терміни реєстрації в ЄРПН. До заяви додаються копії товарних чеків або інших розрахункових документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону України від 16.07.1999 № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

Протягом 15 календарних днів з дня надходження такої заяви із скаргою контролюючий орган зобов’язаний провести документальну позапланову перевірку зазначеного продавця для з’ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов’язань з податку за такою операцією (абз. вісімнадцятий п.201.10 ст. 201 ПКУ).

Крім того, підставою для нарахування сум податку, що відносяться до складу податкового кредиту без отримання податкової накладної, можуть бути документи, визначені у п.201.11 ст.201 ПКУ, зокрема, рахунок, який виставляється платнику податку за послуги зв'язку, інші послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що містять загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, крім тих, форма яких встановлена міжнародними стандартами.

Отже, якщо рахунок за централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, вартість яких визначається за показниками приладів обліку, що виставляється платнику податку за надані послуги, містить загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, вартість яких визначається за приладами обліку, то такий рахунок для отримувача послуг є підставою для нарахування сум податку, що відносяться до складу податкового кредиту, без отримання податкової накладної.

Стосовно терміну включення до податкового кредиту сум податку на додану вартість на підставі документів, перерахованих у п.201.11 ст.201 ПКУ, повідомляємо наступне.

Відповідно до п.198.6 ст.190 ПКУ у разі, якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму податку на додану вартість на підставі отриманих податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складення податкової накладної.

Зазначене правило не поширюється на інші документи, які згідно з нормами ПКУ є підставою для формування податкового кредиту (митні декларації, документи, перераховані у п.201.11 ст.201 ПКУ).

Враховуючи зазначене, якщо платником ПДВ у періодах виникнення права на податковий кредит не були включені до складу податкового кредиту суми ПДВ на підставі документів, які без отримання податкової накладної дають право на податковий кредит, то зазначені суми податку можуть бути включені платником до складу податкового кредиту шляхом подання за звітні періоди, в яких виникло таке право, уточнюючих розрахунків (з урахуванням строків давності, передбачених статтею 102 ПКУ) за правилами, встановленими ст.50 ПКУ для самостійного виправлення помилок, допущених у раніше поданій звітності.

Згідно інформації, наведеної в запиті ТОВ  «…», між підприємством та КП «…» укладено договір від  на послуги з централізованого водовідведення (далі – Договір).

Комунальне підприємство «…» з квітня 2016 року не реєструє податкові накладні в ЄРПН та визначає податкові зобов’язання з ПДВ по операціях з водовідведення ТОВ «…», відображаючи їх у податковій звітності з ПДВ за квітень – жовтень 2016 року. Зазначене підтверджується даними додатків 5 до податкових декларацій з ПДВ  за квітень – жовтень 2016 року.

В якості документу, який є підставою для формування податкового кредиту ТОВ «…», без отримання податкової накладної,
КП «…» надає рахунок за послуги водовідведення, вартість яких визначається приладами обліку, що містить індивідуальний податковий номер постачальника, загальну суму платежу та суму ПДВ.

При цьому, у зв’язку з відсутністю у ТОВ «..» приладів обліку на колекторі стічних вод, Договором передбачено визначення об’єму стічних вод по приладах водокористування.

Слід зазначити, що для товарів/послуг, постачання (придбання) яких контролюється приладами обліку, факт постачання (придбання) таких товарів/послуг засвідчується даними обліку (п.198.2 ст.198 ПКУ).

Тому, в даному випадку, якщо отримана від КП «…»  вода, придбання якої контролюється приладами обліку, використовується ТОВ «…» виключно в колекторі стічних вод, то облік стічних вод можна вважати таким, що визначається за показниками приладів обліку в розумінні п.201.11 ст.201 ПКУ.

 

Отже, якщо отримана від КП «…»  вода, придбання якої контролюється приладами обліку водопостачання, використовується ТОВ «…» виключно в колекторі стічних вод, ТОВ «…» може включити до складу податкового кредиту звітного періоду суми ПДВ за надані КП «..» послуги водопостачання та водовідведення, вартість яких визначається за приладами обліку, на підставі рахунку що містить загальну суму платежу, суму податку та податковий номер продавця, відповідно до абз. «а» п.201.11 ст.201 ПКУ, а показники суми нарахованого податку на додану вартість відповідно включено постачальником (КП «…») до податкових зобов’язань за відповідні звітні періоди.

Зазначені суми податку включаються до складу податкового кредиту шляхом подання за звітні періоди, в яких виникло таке право, уточнюючих розрахунків (з урахуванням строків давності, передбачених статтею 102 ПКУ) за правилами, встановленими ст.50 ПКУ для самостійного виправлення помилок, допущених у раніше поданій звітності.

Зазначена позиція ДФС України також викладена в листі від 18.07.2016 №15372/6/99-99-15-03-02-15.

При цьому ТОВ «…» повинно у відповідності до абз. сімнадцятого п.201.10 ст.201 ПКУ подати заяву із скаргою на КП «…» протягом 365 календарних днів, що настають за граничним терміном подання податкової декларації за звітний (податковий) період, у якому порушено граничні терміни реєстрації в ЄРПН податкової накладної, з копіями документів, що засвідчують факт сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг, або копії первинних документів, складених відповідно до Закону України від 16.07.1999 № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», що підтверджують факт отримання таких товарів/послуг.

На підставі абз. вісімнадцятого п.201.10 ст. 201 ПКУ протягом 15 календарних днів з дня її надходження контролюючий орган зобов’язаний провести документальну позапланову перевірку КП «…» для з’ясування достовірності та повноти нарахування ним зобов’язань з податку за такою операцією.

Одночасно повідомляємо, що статтею 120 1 ПКУ визначено, що відсутність з вини платника реєстрації податкової накладної, що підлягає наданню покупцю - платнику податку на додану вартість, та розрахунку коригування до такої податкової накладної в ЄРПН,  тягне за собою накладення на платників податку, на яких відповідно до вимог ст.192 та 201 ПКУ покладено обов'язок щодо такої реєстрації, штрафу в розмірі 10, 20, 30, 40 та 50 відсотків від суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податковій накладній / розрахунку коригування.