Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Який порядок реєстрації державної Установи в якості платника податку на додану вартість?

, опубліковано 14 грудня 2016 о 09:25

Відповідно до п.1.1 ст.1 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ)   податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Згідно з п.п.14.1.178 п.14.1 ст.14 ПКУ податок на додану вартість - непрямий податок, який нараховується та сплачується відповідно до норм розділу V ПКУ.

Підпунктом 14.1.139 п.14.1 ст.14 ПКУ визначено, що платником податку на додану вартість є, зокрема,  юридична особа, створена відповідно до закону у будь-якій організаційно-правовій формі.

Відповідно до п.181.1 ст.181 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) у разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розд. V ПКУ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1000000 грн. (без урахування податку на додану вартість), така особа зобов’язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених ст.183 ПКУ, крім особи, яка є платником єдиного податку першої - третьої групи.

Згідно з розділами V та ХХ ПКУ до оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ, ставкою 7 відсотків, нульовою ставкою ПДВ та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ.

Відповідно до п.183.2 ст.183 ПКУ у разі обов’язкової реєстрації особи як платника податку реєстраційна заява подається до контролюючого органу не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій, визначеного у ст. 181 ПКУ.

Пунктом 183.10 ст.183 ПКУ визначено, що будь-яка особа, яка підлягає обов’язковій реєстрації як платник податку, і у випадках та в порядку, передбачених цією статтею, не подала до контролюючого органу реєстраційну заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату цього податку на рівні зареєстрованого платника без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування.

Згідно з п.182.1 ст.182 якщо особа, яка відповідно до п.181.1 ст.181 ПКУ не є платником податку у зв'язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцій відсутні або є меншими від встановленої зазначеною статтею суми, вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник податку, така реєстрація здійснюється за її заявою.

Згідно з п.185.1 ст.185 об'єктом оподаткування є, зокрема, операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Згідно інформації, наведеної в запиті, Установа <…> є органом державної влади, що створена у відповідності до постанови Кабінету міністрів України від 28.10.2015 № 889, яка в ході господарської діяльності надає платні адміністративні  послуги.

Згідно з п.185.1 ст.185 ПКУ, постачання Установою<…>  зазначених послуг є об'єктом оподаткування ПДВ.

Таким чином, враховуючи що згідно з розділами V та ХХ ПКУ до оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг належать операції, які підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ та звільнені від оподаткування ПДВ, то при досягненні Установи <…>1 000 000 грн. протягом останніх 12 календарних місяців сукупно по операціях з постачання платних послуг підприємство зобов’язано зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням.

В подальшому після реєстрації платником ПДВ особою повинно  враховуватись наступне.

Відповідно до пп. 197.1.18 п.197.1 ст. 197 ПКУ звільняються від оподаткування операції з постачання державних платних послуг фізичним або юридичним особам органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, а також іншими особами, уповноваженими такими органами або законодавством надавати зазначені послуги, обов'язковість отримання (надання) яких установлюється законодавством, включаючи плату за реєстрацію, видачу ліцензії, сертифікатів у вигляді зборів, державного мита тощо.

Отже, для застосування норми пп. 197.1.18 п.197.1 ст. 197 ПКУ необхідне одночасне виконання таких вимог:

- послуги повинні надаватися органами виконавчої влади і місцевого самоврядування, а також іншими особами, уповноваженими такими органами або законодавством надавати зазначені послуги;

- послуги, які надаються, повинні бути платними;

- обов'язковість отримання фізичними і юридичними особами послуг повинна бути встановлена законодавством;

- кошти за надані послуги у повному обсязі повинні надходити до бюджету.

Перелік платних послуг, які надають установи, затверджено постановами Кабінету міністрів України від 04.06.2007 №795, від  08.02.2012 №146, від 31.05.2012 №512.

Оплата за надання адміністративних послуг надходить на рахунок, відкритий в ДКС України м. Київ, класу 3711 «Не бюджетні рахунки розпорядників бюджетних коштів державного та місцевого бюджетів за операціями, що не відносяться до операцій по виконанню бюджетів» з наступним перерахуванням до загального фонду місцевих бюджетів за місцем надання послуг на рахунки  класу 3321 «Рахунки для зарахування коштів, які розподіляються між загальним та спеціальним фондами місцевих бюджетів».

Оплата за продукцію та документи, що видаються при наданні адміністративних послуг, надходить на рахунок класу 3125 «Рахунки для зарахування до спеціального фонду власних надходжень бюджетних установ» за кодом класифікації доходів бюджету 25010000 «Плата за послуги, що надаються бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю», на ім’я суб’єктів надання адміністративних послуг, та  в подальшому перераховуються на відповідні реєстраційні рахунки, відкриті в органах ДКС за балансовим рахунком класу 3522 «Спеціальні реєстраційні рахунки розпорядників бюджетних коштів» та спрямовується на рахунок класу 3125, на ім’я Головної Установи для розрахунків з виробниками продукції.

Також на рахунок Установи зараховується оплата за надання інших послуг, які надаються згідно з основною діяльністю, з яких в подальшому 50 відсотків перераховується на рахунок  класу 3125, на ім’я Головної Установи.

Враховуючи вищенаведене, якщо чинним законодавством встановлено обов'язковість отримання фізичними і юридичними особами таких послуг,  які надаються Установою, що є органом державної влади, та  кошти за дані послуги у повному обсязі надходять до бюджету, то їх постачання звільняється від оподаткування ПДВ згідно з пп.197.1.18 п.197.1 ст.197 ПКУ.

Якщо ж обов’язковість отримання зазначених послуг не встановлено  законодавством, то їх постачання оподатковується ПДВ за основною ставкою ПДВ.