Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо визначення доходу від будь-якої діяльності та фінансового результату до оподаткування податком на прибуток при переході зі спрощеної системи оподаткування

, опубліковано 02 грудня 2016 о 09:18

У листі підприємства зазначено, що з 01.07.2016 платник єдиного податку перейшов на загальну систему оподаткування.

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності встановлені Главою 1 Розділу XIV ПКУ.

Для обрахунку об’єкта оподаткування податком на прибуток платник податку використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування (пункт 44.2 статті 44 ПКУ).

1. Щодо визначення в податковій декларації з податку на прибуток підприємств за 2016 рік доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначеного за правилами бухгалтерського обліку  та фінансового результату для цілей оподаткування податком на прибуток при переході зі спрощеної системи оподаткування до загальної з III кварталу 2016 року.

Форма податкової декларації з податку на прибуток підприємств    (далі – Декларація) затверджена наказом Міністерства фінансів України від 20.10.2015 №897, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11.11.2015 за №1415/27860 зі змінами внесеними наказом Міністерства фінансів України від 08.07.2016 №585.

Мета, склад і принципи підготовки фінансової звітності та вимоги до визнання і розкриття її елементів визначені Національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженому наказом Міністерства фінансів України від 07.02.2013 №73 та зареєстрованому в Міністерстві юстиції України 28.02.2013 за №336/22868 (далі – П(С)БО №1).

Згідно пункту 1 Розділу II П(С)БО №1 фінансова звітність складається з: балансу (звіту про фінансовий стан), звіту про фінансові результати (звіту про сукупний дохід), звіту про рух грошових коштів, звіту про власний капітал і приміток до фінансової звітності.

Проміжна (місячна, квартальна) звітність, яка охоплює певний період, складається наростаючим підсумком з початку звітного року.

Враховуючи, що платник перебуває на загальній системі оподаткування лише з 01.07.2016, тобто з III кварталу 2016 року, то до рядка 01 «Дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку» Декларації за 2016 рік переносяться доходи згідно Форми 2 «Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід)» за вирахуванням відповідного показника за півріччя 2016 року. До рядка 02 «Фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток), визначений у фінансовій звітності відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності (+,–)» Декларації за 2016 рік переноситься показник рядків 2290 або 2295 «Фінансовий результат до оподаткування» (прибуток або збиток) Форми 2 «Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупний дохід)» без врахування зазначеного показника за півріччя 2016 року.

2. Щодо відображення в Декларації за 2016 рік доходу, якщо відвантаження товару відбулося при знаходженні платника на єдиному податку, а оплата здійснена після переходу на загальну систему оподаткування слід зазначити наступне.

Формування та критерії визнання доходу встановлені Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку №15 «Дохід», затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 29.11.1999 №290 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 14.12.1999 за №860/4153.

Дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена (пункт 5 П(С)БО №15).

Отже, дохід від продажу товарів (робіт, послуг) згідно з нормами бухгалтерського обліку визнається доходом того періоду, в якому фактично відвантажено товари.

Тобто, до складу доходів в Декларації за звітний період з 01.07.2016 по 31.12.2016 не включаються суми погашення дебіторської заборгованості, яка виникла під час перебування платника на спрощеній системі оподаткування, так як згідно норм П(С)БО №15 отримання грошових коштів за відвантажені товари не відповідає критеріям визнання доходу.

 

Додатково:

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (підпункт 14.1.172 пункт 14.1 стаття 14 ПКУ).

Згідно з положеннями статті 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

Для отримання необхідної інформації і вичерпних усних відповідей з питань податкового законодавства Ви маєте можливість звертатись до контролюючого органу, в якому Ви, як платник податків, перебуваєте на обліку та Інформаційно – довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів). Режим роботи Інформаційно - довідкового Департаменту Державної фіскальної служби України з 8 год.00хв. до 20 год.00хв. щоденно, крім суботи та неділі. Відповіді також надаються Контакт-Центром Державної фіскальної служби України факсом та електронною поштою через мережу Інтернет (idd@minrd.gov.ua).