Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо отримання дозвільних документів на розміщення об’єкта торгівлі та сфери послуг (Карток обліку об’єктів торговельного призначення, сфери послуг та виробництва продуктів харчування)

, опубліковано 05 грудня 2016 о 09:04

Частиною 2 ст.19 Конституції України визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, у межах повноважень та спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Податковий кодекс України №2755-VІ від 02.12.2010 (далі – Податковий кодекс) регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Відповідно до ст.41 Податкового кодексу органи доходів і зборів є контролюючими органами, що забезпечують формування єдиної державної податкової, державної митної політики в частині адміністрування податків і зборів, митних платежів та реалізації державної податкової, державної митної політики, забезпечують формування та реалізацію державної політики з адміністрування єдиного внеску, забезпечують формування та реалізацію державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями при застосуванні податкового та митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску.

Функції контролюючих органів визначено ст. 191  Кодексу. Так, зокрема, контролюючі органи здійснюють адміністрування податків, зборів, платежів, контролюють своєчасність подання платниками податків та платниками єдиного внеску передбаченої законом звітності (декларацій, розрахунків та інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків, зборів, платежів), своєчасність, достовірність, повноту нарахування та сплати податків, зборів, платежів.

Статтею 52 Податкового кодексу передбачено, що за зверненням платників податків контролюючі органи безоплатно надають консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства. Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

Видача дозвільних документів на розміщення об’єкта торгівлі та сфери послуг, зокрема, Карток обліку об’єктів торговельного призначення, та контроль за їх використанням  не входить до компетенції органів Державної фіскальної служби України.

Також, Законом України від 19.05.2011 №3392-VI «Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності» не передбачено дозвіл на розміщення об’єкта торгівлі та сфери послуг.

Враховуючи вищезазначене, для отримання консультацій з питання видачі дозвільних документів на розміщення об’єкта торгівлі та сфери послуг, пропонуємо звернутися до відповідних органів державної влади та місцевого самоврядування до повноважень яких входить видача відповідних дозвільних документів.