Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо можливості проведення клірингових розрахунків за спожиту електричну енергію платником єдиного податку

, опубліковано 24 жовтня 2016 о 10:30

Головне управління ДФС у Дніпропетровській області розглянуло лист ТОВ _____ щодо можливості проведення клірингових розрахунків за спожиту електричну енергію платником єдиного податку, та у межах компетенції і повноважень повідомляє наступне.

Податковим кодексом України від 02.12.10 №2755-VI (із змінами та доповненнями, далі – ПКУ) передбачено, що за зверненням платників податків контролюючі органи безоплатно надають консультації з питань практичного застосування окремих норм податкового законодавства (пункт 52.1 статті 52).

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (підпункт 14.1.172 пункту 14.1 статті 14 ПКУ).

Згідно з положеннями статті 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Відповідно до п.291.2 та 291.3 ст.291 ПКУ спрощена система оподаткування, обліку та звітності - особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів, встановлених пунктом 297.1 статті 297 цього Кодексу, на сплату єдиного податку в порядку та на умовах, визначених цією главою, з одночасним веденням спрощеного обліку та звітності.

Згідно п.п.3 п.291.4 ст.291 ПКУ до платників єдиного податку, які відносяться до третьої групи, належать юридичні особи - суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5000000 гривень.

Платники єдиного податку третьої групи самостійно обирають відсоткові ставки єдиного податку - 3 відсотки доходу у разі сплати податку на додану вартість та 5 відсотків доходу у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку (п.293.3 ст.293 ПКУ).

Відповідно до п.291.6 ст.291 ПКУ платники єдиного податку першої - третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Згідно зі статтею 1 Закону України від 24.10.2013 № 663-VII "Кліринг на ринку електричної енергії" кліринг на ринку електричної енергії - система безготівкових розрахунків через уповноважений банк, яка враховує взаємні фінансові вимоги та зобов'язання суб'єктів ринку щодо операцій з електричною енергією (продуктами електроенергії) і послуг, наданих на ринку електричної енергії, та завершуються платежем на різницю між сумами вимог та зобов'язань суб'єктів ринку, в тому числі за рахунок наданих фінансових гарантій.

Враховуючи вищезазначене, платники єдиного податку третьої групи, які здійснюють клірингові розрахунки за спожиту електричну енергію, тобто розрахунки у грошовій формі,  мають право  застосовувати спрощену систему оподаткування.

Додаткова інформація:

Для отримання необхідної інформації і вичерпних відповідей з питань податкового законодавства радимо Вам у подальшому звертатись до органу державної фіскальної служби, в якому Ви, як платник податків перебуваєте на обліку та Інформаційно – довідкового департаменту Державної фіскальної служби України за багатоканальним телефонним номером 0-800-501-007 (безкоштовно із стаціонарних телефонів). Режим роботи Інформаційно - довідкового департаменту Державної фіскальної служби України з 8 год.00хв. до 20 год.00хв. щоденно, крім суботи та неділі. Відповіді також висвітлені на загальнодоступному Інформаційно-довідковому ресурсі  ІДД ДФС України.