Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо особливостей оподаткування при виплаті доходів у вигляді фрахту на користь нерезидента

, опубліковано 13 жовтня 2016 о 11:55

Нормами пп.14.1.260 п.14.1 ст.14 ПКУ визначено, що фрахт це винагорода (компенсація), що сплачується за договорами перевезення, найму або піднайму судна або транспортного засобу (їх частин) для:

 перевезення вантажів та пасажирів морськими або повітряними суднами;

перевезення вантажів залізничним або автомобільним транспортом.

Особливості оподаткування доходів, що виплачуються нерезидентам та їх перелік викладені у п.141.4 ст.141 ПКУ.

Доходи, що отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються в порядку і за ставками, визначеними цією статтею.

Для цілей цього пункту  такими доходами є в т.ч.:

- фрахт та доходи інжинірингу (абз. «г» п.п141.4.1 п.141.4 ст.141 ПКУ);

-  інші доходи  від провадження нерезидентом  господарської діяльності  на території України, крім доходів у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг переданих, виконаних, наданих резиденту від такого нерезидента (постійного представництва), у томі числі із послуг міжнародного зв’язку чи міжнародного інформаційного забезпечення (абз. «й» п.п141.4.1 п.141.4 ст.141 ПКУ). 

Відповідно до п.п 141.4.2 п.141.4 ст.141 ПКУ резидент що здійснює на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті), утримують податок з таких доходів, зазначених у п.п 141.4.1 цього пункту, за ставкою в розмірі 15 відсотків (крім доходів, зазначених у підпунктах 141.4.3 - 141.4.6 цього пункту) їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.

Сума фрахту, що сплачується резидентом нерезиденту за договорами фрахту, оподатковується за ставкою 6 відсотків у джерела виплати таких доходів за рахунок цих доходів. При цьому:

базою для оподаткування є базова ставка такого фрахту;

особами,  уповноваженими справляти податок та вносити його до бюджету, є резидент, який виплачує такі доходи, незалежно від того, чи є він платником податку, а також суб'єктом спрощеного оподаткування (пп.141.4.4 п.141.4 ст.141 ПКУ).

Порядок застосування міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування  стосовно повного або часткового звільнення від оподаткування доходів нерезидентів із джерелом їх погодження з України викладений у ст.103 ПКУ.

Особа (податковий агент) має право самостійно застосувати звільнення від оподаткування або зменшену ставку податку, передбачену відповідним міжнародним договором України на час виплати доходу нерезиденту, якщо такий нерезидент є бенефіціарним (фактичним) отримувачем (власником) доходу і є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України.

Застосування міжнародного договору України в частині звільнення від оподаткування або застосування пониженої ставки податку дозволяється тільки за умови надання нерезидентом особі (податковому агенту) документа, який підтверджує статус податкового резидента (п.103.2, ст.103 ПКУ), а саме довідки (або її нотаріально засвідченої копії), яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України (далі - довідка), а також інших документів, якщо це передбачено міжнародним договором України.

Оподаткування доходів із джерелом їх походження з України, виплачених на користь резидентів Республіки Білорусь викладено в «Угоді між Урядом України і Урядом Республіки Білорусь про уникнення подвійного оподаткування та запобігання ухиленню від сплати податків стосовно податків на доходи і майно», ратифікованої Законом України від 20.12.1994 №306/94-ВР, що набрала чинності 30.01.1995 (далі - Угода).

Відповідно до ст.3 Угоди терміни «одна Договірна Держава» і «друга Договірна Держава» означають, залежно від контексту, Республіку Білорусь або Україну.

 Прибуток, одержаний підприємством однієї Договірної Держави від експлуатації морських, річкових і повітряних суден, дорожніх транспортних засобів, які використовуються для міжнародних перевезень, оподатковується лише в цій Договірній Державі (ст.8 Угоди).

Інші доходи резидента Договірної Держави, незалежно від місця їх виникнення, про які спеціально не йдеться в попередніх статтях цієї Угоди, оподатковуються тільки в цій Договірній Державі (ст.20 Угоди).

Таким чином, інші доходи (на планування) та доходи у вигляді фрахту із джерелом походження з України, які виплачуються  резиденту Республіки Білорусь, за умови підтвердження, що такий нерезидент є бенефіціарним отримувачем доходу та  наявності у нерезидента довідки (або її нотаріально засвідченої копії), яка підтверджує, що він є резидентом Республіки Білорусь, оподатковуються  у цій договірній державі, а саме - Республіці Білорусь.

У випадку відсутності вищезазначеної довідки доходи із джерелом їх походження з України  оподатковуються відповідно до вимог та за ставками визначеними п.141.4 ст.141 ПКУ.